IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Санкциите срещу Русия може да имат "катастрофални последици" за енергетиката

Ще има поскъпване на енергийните ресурси за крайните потребители, докато европейските страни търсят алтернатива на руската енергия, изтъква президентът на Русия

21:20 | 08.07.22 г. 28
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Продължаването на санкциите срещу Русия може да доведе до катастрофално повишаване на цените на ресурсите на енергийните пазари, заяви днес руският президент Владимир Путин, цитиран от Bloomberg.

„Санкционните ограничения срещу Русия причиняват много повече щети на тези страни, които ги налагат“, посочи държавният глава на страната, добавяйки: „По-нататъшното използване на такава наказателна политика може да доведе до още по-тежки, без преувеличение, дори катастрофални последици за световния енергиен пазар“. 

Цените на газа в Европа се повишиха през 2021 г., след като доставките не успяха да покрият търсенето, тласкано от възстановяването след пандемията от коронавирус. Те скочиха още повече, след като Москва започна своята инвазия в Украйна на 24 февруари и сега спот цените на газа са над два пъти по-високи от нивото им при закриването на търговията на 23 февруари.

"Да, ние знаем, че европейците се опитват да заменят руските енергийни доставки. Както и да е, очакваме в резултат от тези действия да се стигне до увеличаване на цените на природния газ на пазарите, което да доведе до поскъпване на енергийните ресурси за крайните потребители", заяви още Путин.

По-рано в петък стана ясно, че Канада се готви да върне блокираната турбина за "Северен поток 1“, след като германският икономически министър Роберт Хабек помоли Отава да позволи връщането на турбината. В средата на юни Siemens съобщи, че не може да върне обратно изпратено в Канада за ремонт съоръжение за газопровода. Причината са санкциите, които страната наложи на Москва заради войната в Украйна. Те не позволяват доставка на оборудване за енергийната индустрия. Заради това "Газпром" намали с 60% потока на газ към Германия по "Северен поток 1".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 6
ledosvetlenie
преди 1 година
Москва е на светлинни години от София - Областните им градове са на десетки години от нашите - Селата са им мизерни къде повече къде по малко от нашите - Ама Обичащият България *** седнал реве на чужди гробища - Колко мъка има по тоя свят Господи колко мъка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 0
penman
преди 1 година
Бил съм в Русия преди 5 години и потвърждавам, че е 100% както казваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
penman
преди 1 година
Има на куков ден, ще има ако завладее такива от Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 1
Ivan N.
преди 1 година
Много си прав - в няколко града си имат всичко. Аз пък ти казвам да излезеш от Москва, Петербург и другите, та да видиш какво значи мизерия! София не е България и Москва не е Русия, ама не го научихте това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 7
supertrader
преди 1 година
Казахстан просто не си дава сметка, че Китай има собственни находища на петрол и газ. Тези сметки са криви, само Европа няма енергийни суровини. Кризите раждат решения !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
penman
преди 1 година
Предсмътни халюцинации на един умопобъркан диктатор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
Rodnok
преди 1 година
Защото си мислят че ще ги пращаш "идди нaхуй" . Където им е мястото всъщност на тролевете соростyтkи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Няма как да не се сетя за един виц от време оно.По време на петролната криза през 70-те се развива действието.Отива Брежнев на посещение при Никсън.С него бил и племенникът му.Докато Брежнев и Никсън разговаряли,младежът излязъл да се помотка из двора на Белият дом и гледа, някъв виси на покрива до байряка и се кокори в далечината.Кой си ти бе,попитал нашия човек.Ми аз съм племенникът на Никсън, отвърнал оня.Ми кво прайш там горе?Ми гледам да видя кога ще се зададе краят на петролната криза..Ми плащат ли ти затова?Е как, рекъл оня горе, вземам по 3000 долара на месец..Прибрал се нашия човек, тръгнали си по едно време с вуйчо си, той седял седял,па рекъл,абе Вуйчо, днес докато говорехте с Никсън , тъй тъй видях племенника на Никсън, седи горе на Белия дом, гледа кога ще се зададе краят на петролната криза, и му плащат по 3000$ на месец, пък ти ме караш по цял ден да вися на Спаската башня да гледам кога ще изгрее зората на комунизма и ми даваш само по 300 рубли бе..Не е хубаво така...Абе момче, рекъл Леонид Илич,абе мисли по стратегически бе.Петролната криза след година две ще свърши и тоя ще го съкратят, пък ти докато си жив ще си чакаш да изгрее зората на комунизмът и ще си прибираш заплатката..Та , заменете сега в тоз виц петролната криза с енергийна и зората на комунизма със зората на руското величие, и ето ви съвсем актуална история..А да де, и имената на президентите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 6
aldy
преди 1 година
Въх, мари, и.д.и. било лошава дума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 6
aldy
преди 1 година
Ай сиктир, бе сер семка обла. *** в Москва, Санкт Петербург, други големи градове и има да се пулиш като котарак, кога се.ре в плява. И коли си имат, и пътища, и улици, и много други неща, за които празната ти гаванка няма да се сети. Пък ти продължавай да преживяваш за "бедните руснаци", които органично ненавиждаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още