IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Санкциите срещу Русия може да имат "катастрофални последици" за енергетиката

Ще има поскъпване на енергийните ресурси за крайните потребители, докато европейските страни търсят алтернатива на руската енергия, изтъква президентът на Русия

21:20 | 08.07.22 г. 28
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Продължаването на санкциите срещу Русия може да доведе до катастрофално повишаване на цените на ресурсите на енергийните пазари, заяви днес руският президент Владимир Путин, цитиран от Bloomberg.

„Санкционните ограничения срещу Русия причиняват много повече щети на тези страни, които ги налагат“, посочи държавният глава на страната, добавяйки: „По-нататъшното използване на такава наказателна политика може да доведе до още по-тежки, без преувеличение, дори катастрофални последици за световния енергиен пазар“. 

Цените на газа в Европа се повишиха през 2021 г., след като доставките не успяха да покрият търсенето, тласкано от възстановяването след пандемията от коронавирус. Те скочиха още повече, след като Москва започна своята инвазия в Украйна на 24 февруари и сега спот цените на газа са над два пъти по-високи от нивото им при закриването на търговията на 23 февруари.

"Да, ние знаем, че европейците се опитват да заменят руските енергийни доставки. Както и да е, очакваме в резултат от тези действия да се стигне до увеличаване на цените на природния газ на пазарите, което да доведе до поскъпване на енергийните ресурси за крайните потребители", заяви още Путин.

По-рано в петък стана ясно, че Канада се готви да върне блокираната турбина за "Северен поток 1“, след като германският икономически министър Роберт Хабек помоли Отава да позволи връщането на турбината. В средата на юни Siemens съобщи, че не може да върне обратно изпратено в Канада за ремонт съоръжение за газопровода. Причината са санкциите, които страната наложи на Москва заради войната в Украйна. Те не позволяват доставка на оборудване за енергийната индустрия. Заради това "Газпром" намали с 60% потока на газ към Германия по "Северен поток 1".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 4
Oбичам България
преди 1 година
В Русия бензина е евтин ама няма коли. Богатите си купуват коли, ама няма пътища. Пътища има към ЕС, ама там русанаците не ги пускат. И сега какво е файдата от този безплатен бензин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 7
Императорът
преди 1 година
Трай и плюcкай колкото можеш повече - сланинката топли и е резервен хранителен ресурс за организма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 7
Императорът
преди 1 година
Зелчик: в Русия бензинецът е 42 рублички, а метър газчица - 6.60 рублички - и то цена на дребно. Та руснаците последни ще *** - те си имат всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
И какво ще стане зимата баш тролей?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
ing5rov
преди 1 година
тролеве *** , вие също ше го ядете на зима ...да е.а вашта мма..!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
redcretin
преди 1 година
Ти вече го духаш като вентилатор, мръсен гном :) Щяло да има, те вече ви заобикалят навсякъде, даже Казахстан се отцепи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Хехе ... Досега само квиuчаха против санкциите левият му (цензура) - медведев и десният му (цензура) - песков ... Са започна и самият божествен жезъл да квuчи против санкциите ... :))) ... Кво се е загрижил изведнъж за Европа , скъпотия било , по-скъпотия ще ставало ... Ми на нас така ни харесва , да е скъпо , таман ще се изчисти от навлеци ... Ще ходят на еффффтинията в рассията , венецуела и еритрея ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още