IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Северен поток 2“ спечели спор относно правилата на ЕС за газопроводите

Съдебно решение се оказа в подкрепа на газопровода, който трябваше да пренася 55 млрд. куб. м газ годишно от Русия до Германия

14:19 | 12.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Спорният руски газопровод „Северен поток 2“ спечели своето датиращо още отпреди войната в Украйна оспорване на законодателството на Европейския съюз (ЕС), според което всички нови и съществуващи газопроводи, включващи доставчици извън блока, трябва да отговарят на изискванията за отваряне на енергийния пазар.

След решение на Европейския съд Общият съд на ЕС ще трябва да преразгледа облажването на руската страна, като това може да се приеме като своеобразна победа за газопровода, въпреки че решението вероятно ще бъде свързано със ситуацията в Украйна, съобщава Bloomberg.

Именно заради руската инвазия в Украйна Германия реши да се оттегли от проекта по-рано тази година.

Проектът за газопровод, собственост на руската компания „Газпром“, оспорва законодателство на ЕС от 2019 г., което разширява правилата за инфраструктура и внос на природен газ, за да обхване всички газопроводи, които внасят газ в блока, включително и „Северен поток 2“.

През 2020 г. Общият съд на ЕС отхвърли обжалването относно газопровода, определяйки го като „недопустимо“.

Северен Северен

По-нисшият трибунал на ЕС е направил грешка, като е заключил, че компанията оператор на „Северен поток 2“ Nord Stream 2 AG не е пряко засегната от законодателството, посочва обаче от своя страна Европейският съд във вторник. В тази връзка институцията връща делото обратно за преразглеждане към Общия съд.

„Северен поток 2“ по проект трябва да удвои капацитета на транспортните газови маршрути от Русия към Германия, но през последните години се превърна в източник на търкания между Москва и Запада.

Газопроводът е планиран с годишен капацитет от 55 млрд. куб. м, като тръбата минава по дъното на Балтийско море. Той трябваше да е готов още през декември миналата година въпреки наложените от САЩ санкции. Одобрението от германския енергиен регулатор и служители на ЕС бяха последните пречки пред проекта, но Германия отмени подкрепата си през февруари заради войната в Украйна.

През май „Газпром“ заяви, че ще използва част от инфраструктурата на „Северен поток 2“, за да обслужва клиенти на руския пазар. Компанията добави, че планира да постави наземните съоръжения по проекта в Русия, за да работят за разширяване на доставките до клиенти в северозападната част на страната.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Сега да не вземат да го пуснат немците тоя Паток? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още