IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъци за банките засенчват ползите от затягането на паричната политика на ЕЦБ

Политиците искат да смекчат въздействието на инфлацията върху потребителите и да разпределят тежестта на кризата

22:32 | 20.07.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските банки чакаха Европейската централна банка (ЕЦБ) да увеличи лихвите повече от десетилетие, за да започнат отново да печелят от кредитиране. Сега някои правителства заплашват да засенчат ползите от по-високите лихви, пише Стивън Арънс за Bloomberg. 

Докато ЕЦБ се готви да увеличи лихвите в четвъртък, някои политици призовават за отлагане на плащания върху ипотеки и за въвеждане на данъци за банките, които да предпазят потребителите от по-високите лихви по заемите и рекордната инфлация. Миналата седмица полското правителство позволи на купувачите на жилища да отложат плащанията по ипотеките си. Испанските власти обмислят да наложат данък от 5% върху таксите на банките, както и лихвите, налагани от тях. Унгария вече въведе данък за банките.

Използването на банките за смекчаване на въздействието на нарастващата инфлация е популярна мярка в регион, който отдавна се отнася критично към финансовата индустрия, особено след като много от кредиторите бяха спасени с пари на данъкоплатците по време на финансовата криза. За банките, които вече се борят с последиците от санкциите срещу Русия, подобни ходове биха могли да удължат загубеното десетилетие, през което те трябваше да отстъпят пазарен дял на своите по-големи конкуренти от Уолстрийт и не успяха да направят така необходимите инвестиции в технологии.

„Трябва да разпределим тежестта на тази криза справедливо, а не като последната, която падна върху най-уязвимите“, каза испанският премиер Педро Санчес миналата седмица, когато обяви изненадващия данък.

Предложението на Испания, което трябва да набере 3 милиарда евро за смекчаване на въздействието на растящата инфлация, заличи около 6 милиарда евро пазарна стойност на петте най-големи публични кредитори в рамките на една борсова сесия. Правителството няма планове да повишава ставката на корпоративния данък за банките и вместо това клони към прилагането на налог от типа на ДДС върху таксите за услуги и лихвите, съобщи Bloomberg.

В Полша, където лихвените нива по заеми с плаваща лихва скочиха от близо до нулата до над 6% от миналата есен, правителството позволява на кредитополучателите на ипотечни заеми да отложат до осем месечни плащания до края на 2023 г. Мораториумът, който се очаква да струва на индустрията 4,3 милиарда евро, принуди банки, сред които BNP Paribas SA и Banco Santander SA, да натрупат загуби от над 1 милиард евро.

Правителствените мерки се готвят, тъй като ЕЦБ, която определя лихвените проценти за страните, които използват еврото, почти сигурно ще повиши лихвените проценти в четвъртък. Банкерите дори може да увеличат ставките с половин процентен пункт, съобщи Bloomberg във вторник. Такова решение ще сложи край на отрицателните лихви, които са в сила от 2014 г.

Европейските кредитори отдавна обвиняват изключително ниските лихви за ниската си доходност. Банките печелят пари от разликата между лихвите, които плащат по депозитите, и това, което начисляват по кредитите. Ниските ставки намаляват този марж. Обратно, по-високите ставки позволяват на заемодателите да таксуват повече за заеми.

По-високите лихвени проценти, определени от ЕЦБ, биха увеличили приходите от заеми в десетте най-големи банки в региона с около 5 милиарда евро тази година, изчисляват анализатори. Банки с фокус върху плаващи лихвени проценти като Banco Santander и Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA вероятно ще се възползват по-бързо от мярката, докато кредитори с много депозити като Deutsche Bank AG ще усетят ползите по-постепенно.

Кредиторите в страни, които вече повишиха лихвените проценти, като Полша и Швеция, отбелязаха значително увеличение на приходите си от заеми. Много правителства гледат на подобен тласък като на несправедлива неочаквана печалба във време, когато обикновените хора трудно успяват да покрият разходите по своите ипотеки.

Европейските банки „може да бъдат обложени с все повече данъци “, пишат анализатори от Goldman Sachs Group Inc., ръководени от Крис Халъм, в отговор на испанското съобщение. „Притесненията, че това ще се случи и в други държави може да направят сектора по-малко привлекателен за инвеститорите", казват те.

Още новини четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
corner
преди 1 година
Грешно тълкувате политическите намерения . Данъците ще оскъпят услугите и повишат лихвите допълнително . Намерението е кредитополучателите да бъдат натоварени допълнително .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
mikimaus
преди 1 година
Язе мислим оти дека популизма се е излузил в североизточна посока от ул. Козяк 16, 1408 ж.г. Южен парк, София
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
analog
преди 1 година
Аман от *** популистки мерки. Така никога няма да стигнем американците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
mikimaus
преди 1 година
Политическата икономия, известна още и със съкращението политикономия, е обществена наука, която се занимава главно с взаимните връзки между политическите и икономическите институции и процеси. Примерна тема е влиянието на различните видове политически системи върху разпределението и използването на крайно количество ресурси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още