IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси започват седмицата преобладаващо с ръстове

Общоевропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с ръст от 0,3%, като по-рано отчете спад от над 0,4%

19:28 | 25.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси в Европа завършиха борсовата сесия в сряда преобладаващо с ръстове, въпреки че не липсваха и някои понижения, готвейки се за важна седмица на корпоративни резултати и решение за паричната политика на Федералния резерв на САЩ, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с ръст от 0,3%, като по-рано отчете спад от над 0,4%. Банковият сектор напредна с 1,7%, а този на пътуванията и свободното време се сви с 1,6%.

Британският измерител FTSE напредна с 0,4%, а френският САС с 0,3%. От своя страна германският показател DAX обаче се сви с 0,3%, а OMXY 25 на борсата в Хелзинки потъна с 1,4%.

Голяма част от фокуса на пазарите тази седмица ще бъде върху двудневната среща на ръководството на Федералния резерв на САЩ, която ще завърши в сряда с ново решение за паричната политика. Очакванията са за поредно увеличение на лихвата със 75 базисни пункта.

Миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) започна своя цикъл на повишения с ръст от 50 базисни пункта – по-голям от първоначално очакваното.

В понеделник управителят на Австрийската централна банка Роберт Холцман коментира в интервю за държавната австрийска медия ORF, че ЕЦБ може би ще трябва да се примири с умерена рецесия, за да спре ценовия натиск, ако види, че инфлационните очаквания се покачват.

„Надяваме, че това няма да бъде необходимо“, коментира Холцман.

Корпоративните резултати също ще бъдат основна тема ца пазара тази седмица – UBS, Unilever, LVMH, Credit Suisse, Deutsche Bank, Daimler, Shell, Barclays, Nestle и Renault са сред компаниите, които трябва да се отчетат тази седмица.

Днес данни представиха Ryanair, Vodafone, Philips, Faurecia и Julius Baer.

Френският производител на автомобилни части Faurecia се изкачи до върха на широкия европейски индекс с ръст на цената от 2,8%.

Ryanair от своя страна отчита леко поевтиняване с близо 0,1%. При Philips обаче спадът е доста по-осезаем – със 7,7%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още