IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси се оцветиха в зелено в очакване на решението на Фед

Сезонът на отчетите в Европа е в разгара си

20:14 | 27.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Ralph Orlowski/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ralph Orlowski/Bloomberg

Европейските борси приключиха сесията в сряда с повишения, докато инвеститорите са в очакване на новото решение на Федералния резерв на САЩ, свързано с паричната политика, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши деня с 0,5% нагоре. Акциите на туристическите и компаниите за отдих се повишиха с 3%, повеждайки ръстовете, докато повечето сектори и борси се озоваха на зелено.

Таблица: CNBC

Световните инвеститори днес са фокусирани върху предстоящото решение на Фед за паричната политика, което трябва да бъде обявено в сряда след двудневно заседание. Пазарите масово очакват второ поредно увеличение на лихвените проценти със 75 базисни пункта.

Подобно на много централни банки по света, Фед действа агресивно, за да овладее инфлацията на фона на забавянето на икономическата активност.

Притесненията за световната икономика се засилиха в сряда, след като Международният валутен фонд понижи прогнозата си за глобалния растеж за 2022 и 2023 г., наричайки икономическите перспективи пред света „мрачни и по-несигурни“.

Потребителското доверие в Германия се очаква да спадне до рекордно дъно през август, тъй като страховете от намаляване на доставките на газ засилват натиска, свързан с веригите на доставките и войната в Украйна. Индексът на института GfK за потребителското доверие спадна до -30,6 пункта с наближаването на август, което е под предишното рекордно дъно от -27,7 пункта в началото на юли.

Сезонът на отчетите

Сезонът на отчетите в Европа е в разгара си. Днес резултати обявиха Credit Suisse и Deutsche Bank, както и Daimler, Danone, Carrefour и Airbus.

Credit Suisse разкри, че главният ѝ изпълнителен директор Томас Готщайн ще се оттегли, след като банката отчете огромна загуба за второ тримесечие. Нетната загуба на швейцарския кредитор е достигнала 1,593 млрд. франка (1,66 млн. щатски долара), което е значително под консенсусната прогноза за 398,16 млн. швейцарски франка загуба. Готщайн, който пое ръководството в началото на 2020 г. след оставката на предшественика си, ще бъде заменен от Улрих Кьорнер – преди главен изпълнителен директор на подразделението на банката, свързано с управлението на активи. Цената на акциите на Credit Suisse нарасна с 1%.

Deutsche Bank надмина пазарните очаквания, записвайки осмо поредно тримесечие, в което генерира печалба. Нетната печалба за второто тримесечие достигна 1,046 млрд. евро. Въпреки добрите резултати, стойността на книжата на Deutsche Bank спадна с 1,6%.

На дъното на Stoxx 600 се оказа базираната в Люксембург група за лаборатории Eurofins Scientific, която записа 7% понижение на борсата след обявяването на финансовия си отчет.

На върха на европейския индекс на сините чипове се оказа френската консултантска фирма Atos. Цената на акциите ѝ скочи с повече от 16%, след като компанията прогнозира подобряване на продажбите през втората половина на годината. Силният отчет на Wolrdline пък ѝ донесе 14 ръст на борсата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още