IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски иска да подкрепи ЕС в енергийната криза

Стъпка по стъпка превръщаме Украйна в един от гарантите на европейската енергийна сигурност, каза украинският президент

08:26 | 28.07.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg</em></p>

Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предлага на ЕС подкрепа с електроенергия от родината си в условията на надвиснала енергийна криза. „Подготвяме се да увеличим износа си на електроенергия за потребителите в Европейския съюз", заяви държавният глава в Киев във вечерното си видеообръщение.

„Износът ни позволява не само да печелим чуждестранна валута, но и на нашите партньори да устоят на руския енергиен натиск", каза той, визирайки значително намалените доставки на газ от Русия. Газът се използва и за производство на електроенергия. В сряда руският енергиен гигант „Газпром" отново намали доставките по газопровода „Северен поток“ в Балтийско море поради предполагаеми технически проблеми - този път до 20% от максималния капацитет.

„Стъпка по стъпка превръщаме Украйна в един от гарантите на европейската енергийна сигурност, именно чрез вътрешното ни производство на електроенергия", каза Зеленски. Преди инвазията на Русия в края на февруари Украйна покриваше 50% от енергийните си нужди с ядрена енергия.

Страната бе зависима и от вноса на електроенергия от Русия и Беларус. Сега голяма част от енергията не е необходима, тъй като производството е спряно заради войната, обяснява Зеленски. Наскоро обаче руските войски превзеха и най-голямата атомна електроцентрала в Енергодар, водноелектрическа централа на река Днепър и поне две електроцентрали на въглища.

„Ще освободим цялата си страна с военни, дипломатически и всички други достъпни средства", продължи Зеленски във видеото си. По повод на моста над река Днепър в южната част на Херсонска област, който беше бомбардиран от украинските сили, държавният глава обеща, че след превземането му всичко ще бъде възстановено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 1 година
е чий го дириш тогаз тука ...? на вас тролевите не ви ли обясняват ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Аз пък така и не разбрах какво дири русия в Украйна чужда държава ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Едно малко изречение в предпоследния абзац говори много за "лошите руснаци". Защо след като са превзели толкова електроцентрали, не да спрели тока на "клетите украинци"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още