IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси започват новия месец със скромни понижения

В Stoxx 600 секторът на газа и петрола изтри 1,6% и поведе загубите, докато този на банките напредна с 0,9%.

19:17 | 01.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Водещите европейски индекси завършиха първата борсова сесия от новия месец с леки понижения на фона на нови корпоративни и макроданни, съобщава CNBC.

Търговията е факт, след като пазарите в региона приключиха предходния месец с ръстове в петък и записаха най-доброто си месечно представяне от ноември 2020 г. насам.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се раздели с минималните 0,1%. Секторът на газа и петрола изтри 1,6% и поведе загубите, докато този на банките напредна с 0,9%.

От своя страна с толкова се сви и британският бенчмарк FTSE. В Германия показателят DAХ остана без съществена промяна, макар и на червено, а в Париж CAC изостана с 0,2%. Обратно на общата тенденция, в Милано измерителят FTSE MIB напредна със скромните 0,1%.

Инвеститорите анализират новата порция корпоративни отчети и ключови икономически данни за еврозоната от миналата седмица. В петък стана ясно, че икономическият растеж на валутния блок е нараснал през второто тримесечие с 0,7% въпреки ескалиращата газова криза и рекордната инфлация.

Според публикувани в понеделник данни пък производствената активност в еврозоната е намаляла през юли. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производството на S&P Global е спаднал до 49,8 пункта през юли от 52,1 пункта през юни. Това е първото понижение под прага от 50 пункта, разделящ ръста от намалението, от юни 2020 г. насам.

В понеделник бе публикуван отчетът на банковия гигант HSBC, както и на Pearson, Heineken и Erste Group.

Базираната в Лондон банка повиши целта си за краткосрочната възвръщаемост върху материалния капитал до поне 12% от 2023 г. спрямо по-ранния минимум от 10%. HSBC заяви още, че възнамерява да се върне към изплащането на тримесечни дивиденти от началото на 2023 г.

Акциите на кредитора, търгувани в Лондон, поскъпнаха с над 6%.

Книжата на издателската компания Pearson на свой ред прибавиха близо 12,5% и поведоха Stoxx 600, след като британската компания представи силни тримесечни резултати.

Обратно, на дъното на европейския индекс на сините чипове застана шведския гигант в недвижимите имоти SBB, чиито книжа поевтиняха с над 5%, след като от Goldman Sachs понижиха оценката им от „неутрална“ на „продавай“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още