IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите пазари оцениха риска от непосредствен фалит на Гърция като по-малък

Цената на едногодишните застраховки за защита от фалит на Гърция падна под тази на цената за дългосрочна защита за първи път от януари

16:14 | 22.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Финансовите пазари оцениха риска от непосредствен фалит на Гърция като по-малък

Застраховките за защита от фалит на Гърция по нейния държавен дълг, който би настъпил в рамките на следващите 12 месеца, станаха по-евтини от тези за предпазване от фалит на страната в по-дългосрочен план, предаде Bloomberg.

Това е знак, че на финансовите пазари рискът от непосредствен фалит на страната вече се оценява като по-малък. Цената на едногодишните суапове (застраховки) за защита от фалит на Гърция падна под тази на дългосрочните за първи път от януари.

Суаповете за защита от неплатежоспособност на Гърция за следващите 12 месеца се понижават до 565 базисни пункта, което е с 61 базисни пункта по-малко от десетгодишните суапове за защита от фалит, по данни на световния лидер в предоставянето на данни за извънборсовата търговия CMA Datavision.

Малко преди страната да получи достъп до заеми от 110 млрд. евро през май, инвеститорите бяха готови да платят за защита от фалит на страната в рамките на година с 665 базисни пункта повече от суаповете за защита от фалит след десет години.

Обикновено по-дългосрочните застраховки са по-скъпи от по-краткосрочната защита от фалит, защото са налице повече неизвестни рискове.

Промяната показва, че държавните икономии на министър-председателя Георгиос Папандреу дават време на страната да намали своя бюджетен дефицит, който е над четири пъти по-голям от определения таван за страните от Европейския съюз, който се равнява на 3% от брутния вътрешен продукт на страната.

Данните на CMA показват, че Гърция е все още вторият най-рисков пазар на ДЦК в света след Венецуела, с 44 процента вероятност за неизпълнение на задълженията в рамките на пет години.

Гръцките държавни облигации са най-добре представящите се европейски ДЦК през третото тримесечие с възвръщаемост от 4,8%.

Европейската статистическа служба ще представи ревизираните данни за бюджетния дефицит на Гърция за периода от 2006 до 2009 г. до средата на ноември. В момента те показват, че бюджетният дефицит на страната е бил 13,6% от брутния й вътрешен продукт през 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още