IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В МВФ са разочаровани от липсата на растеж в Румъния

Реформите в страната може да вървят и по-бързо, смята ръководителят на мисията на фонда

13:27 | 19.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
В МВФ са разочаровани от липсата на растеж в Румъния

Липсата на икономически растеж в Румъния е голямото разочарование на споразумението с Международния валутен фонд /МВФ/, заяви Джефри Франкс, ръководител на мисията на фонда в Букурещ, цитиран от информационния сайт Зиаре, съобщава БТА.

"Истина е, че реформите можеше да вървят по-бързо, но дори и така са направени важни подобрения, правилна политика и страната се е върнала по пътя на фискалната дисциплина", заяви Франкс за "Зиарул финанчиар".

Въпреки финансовата инжекция от около 17 милиарда евро, през 2009 и 2010 г. икономиката е спаднала общо с 10 на сто, отбелязва сайтът.

Франкс обаче е оптимист по отношение на румънската икономика през тази година и прогнозира растеж от 1,5 процента.

"Експортът беше положителен фактор и през 2010 г. и ще продължи да играе важна роля, но очаквам и вътрешното търсене да започне да дава положителни сигнали", заяви ръководителят на мисията на МВФ в Румъния.

Франкс добави, че най-големият успех на споразумението е фактът, че не е имало банкова криза в Румъния, благодарение на твърдите действия на банките и на Националната банка на Румъния.

Сред успехите представителят на МВФ отчита прилагането на реформите, макар че отбелязва, че това е можело да бъде направено по-бързо.

"Сега е важно да продължим да надстрояваме върху основите, които вече имаме, да ги укрепваме и да се уверим, че Румъния няма да се хлъзне назад", каза още Франкс.

Румъния подписа през 2009 г. споразумение за външно финансиране с МВФ, ЕС, Световната банка и други международни финансови институции на обща стойност 20 милиарда евро, което изтича през пролетта на тази година. Букурещ се готви да подпише ново споразумение с МВФ, което обаче ще има само предпазен характер.

Франкс заяви също, че страните с гъвкав валутен курс, като Румъния, не трябва да бързат да се присъединят към еврозоната.

"Страните с фиксиран валутен курс трябва да влязат в зоната възможно най-скоро. За страните с гъвкав режим на валутния курс, като Полша, Унгария, Чехия, Румъния, е по-добре да не бързат, да използват гъвкавостта на паричната политика", каза представителят на МВФ.

Румъния засега си е поставила за цел да се присъедини към еврозоната през 2015 г., но президентът Траян Бъсеску заяви неколкократно, че окончателно решение ще бъде взето през първата половина на тази година, отбелязва сайтът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Jay Gould
преди 13 години
С качване на данъците няма как да има растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още