IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И S&P понижи кредитния рейтинг на Словения - от АА на AA-

Правителството все още не е представило убедителна консолидационна стратегия за влошената фискална позиция на страната, посочват от агенцията

11:04 | 20.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
И S&P понижи кредитния рейтинг на Словения - от АА на AA-

Standard & Poor’s понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Словения, аргументирайки се с влошаващата се фискална позиция и нарастващ дълг на страната, съобщава Bloomberg.

Рейтингът на бившата югославска република беше понижен от АА на AA-, като перспективата по него остава стабилна. AA- е четвъртият най-добър рейтинг, присъждан от агенцията.

„Решението отразява виждането ни, че след финансовата криза през 2008 г. фискалната позиция на Словения се е влошила, а правителството все още не е представило убедителна консолидационна стратегия“, казва Дейвид Бирс, анализатор на рейтинговата агенция в Лондон.

Словенското правителството търси начини да защити икономиката и банковата система на страната от европейската дългова криза, а това рефлектира в рязко нарастване на дълговите нива, посочва S&P. През 2011 г. агенцията очаква словенските дългове да нараснат до 43% от Брутния вътрешен продукт (БВП) – два пъти над нивата от 2008 г.

Словения е поредната страна от еврозоната, наред с Италия, Испания, Ирландия, Португалия, Кипър и Гърция, чийто рейтинг беше понижен от началото на годината.

През септември рейтингът на Словения, член на еврозоната от 2007 г., беше понижен от Moody’s Investors Service и Fitch Ratings. Като причина за решението си рейтинговите агенции посочиха влошеното състояние на публичните финанси, политическата несигурност, слабостта в банковия сектор и влошаващата се икономическа перспектива.

Парламентарните избори насрочени за декември ще предоставят на новото словенско правителство възможност да проведе структурни реформи, посочва  S&P.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още