fallback

ЕБВР: Източна Европа трябва да се подготви за още една криза

Най-уязвими от очертаващото се изтегляне на западноовропейски банкови капитали от региона са Унгария, Словакия и България, се посочва в доклад на банката

19:37 | 15.11.11 г. 10
Автор - снимка
Създател

За втори път през последните 3 години Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) води разговори с банкери и политици от цяла Европа, в опит да предотврати пресъхването на капиталовите потоци към подразделенията на западните банки в Източна Европа, пише Bloomberg.

Решението ще се различава от Виенската инициатива – ангажимент, поет през 2008 г. от най-големите европейски банки да подкрепят източноевропейските си филиали след колапса на Lehman Brothers, обяснява Пироска Наги, съветник към ЕБВР. Споразумение може да бъде постигнато до няколко седмици, допълва тя.

„Това което е необходимо в сегашната ситуация е засилена координация“, посочва Наги. „В противен случай ще станем свидетели на негативния ефект от едностранни, тесногръди решения на отделни правителства“, казва тя.

Преди месец европейските лидери се договориха, че до края на юни 2012 г. европейските банки трябва да повишат капиталовата си адекватност до 9%. Тъй като около три четвърти от банковия сектор в Източна Европа е в ръцете на западноевропейски банки, включително UniCredit и Erste Group Bank, финансирането на местните източноевропейски подразделения на тези банки вероятно ще бъде замразено, предупреждава ЕБВР.

Според европейския банков регулатор (EBA) банките в Европа се нуждаят от 106 млрд. евро свеж капитал. Италианската UniCredit, най-голямата банка в Източна Европа, трябва да набере 7,38 млрд. евро. Erste, която е собственик на втората по големина банкова група в региона се нуждае от 750 млн. евро.

Дълговата криза може да ограничи търсенето за източноевропейския износ и да понижи капиталовите потоци към региона, както през 2008 г., се посочва в публикувания днес годишен доклад на ЕБВР.

„За съжаление регионът трябва да се подготви за още една криза“, казва главният икономист на ЕБВР Ерик Берглоф. „Ако кризата излезе от контрол, финансово-интеграционният модел между Западна и Източна Европа може да се окаже застрашен“.

Икономиките в Източна Европа са в по-добра форма отколкото през 2008 г. и са по-малко зависими от външно финансиране. Балансите на източноевропейските банки като цяло са в по-добро състояние. Въпреки това, поради високите нива на лоши кредити, които все още не са достигнали своя пик, допълнителен капитал вероятно ще е необходим, се посочва в изявлението на ЕБВР.

Сътресенията в Западна Европа крият сериозен риск за влошаване на и без това не особено оптимистичната прогноза за Източна Европа, се посочва в доклада на ЕБВР. Най-уязвими от надвисналата кредитна криза са Унгария, Словакия и България, следвани от Хърватия, Словения, Румъния и Полша, предупреждава банката.

Moody’s Investors Service, която днес понижи прогнозата си за полския банков сектор до негативна, очаква „през следващите 12-18 месеца натискът върху сектора да се усилва постепенно, повлиявайки негативно на качеството на активите, ликвидността и доходността“.

Западноевропейските банки могат да изтеглят от Източна Европа около 13 млрд. евро, пресмята Питър Атард Монталто, икономист на Nomura International Plc в Лондон.

„Ефектът върху Югоизточна Европа и особено върху България, Сърбия, Румъния, както и Унгария, може да се окаже обезпокоителен“, посочва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:11 | 06.09.22 г.
fallback