IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчният рай в Гърция е към края си

Изпадналите в криза евространи страдат от ниския данъчен морал на богаташите. Сега Гърция, Италия и Испания планират контрамерки

08:15 | 30.01.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Част от гърците ще трябва да се лишат от сравнително високия си жизнен стандарт. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Част от гърците ще трябва да се лишат от сравнително високия си жизнен стандарт. Снимка: Ройтерс 

Евангелос Венизелос кове нови оръжия в борба срещу укриването на данъци. Този път гръцкият финансов министър взима на мушка всички работещи на свободна практика и специалисти. От тях в Гърция има повече, отколкото във всяка друга страна от ЕС. Докато в Германия около единадесет на сто от работната сила са самостоятелно заети лица, то техният дял в Гърция е повече от 30%, пише Handelsblatt.

По отношение на данъчните приходи обаче самостоятелно заетите лица в Гърция са по-слабо представени. Седем от десет професионалисти и шест от всеки десет търговци през 2010 г. обявяват пред данъчната служба доходи, по-ниски от 10 000 евро.

Само 73 гърци за заявили пред министерството на финансите за 2009 година доход от повече от 900 000 евро. Сред тях са 33 служители и пенсионери, но само седем специалисти на свободна практика. Всеки грък знае какво означават тези данни: лекар, който взима 70 евро за един бегъл преглед, но не издава квитанция, адвокат, който иска хонорара си в брой, но признава само половината от нея, техникът, който за десетте минути ремонт на тоалетната взима 50 евро, но на въпроса за квитанция само прави гримаса, все едно е изял лимон. Всички в Гърция познават това.

Гръцките електротехници са обявили през 2011 година среден доход от 12 708 евро, водопроводчиците – от 10 474 евро. Собствениците на нощни клубове твърдят, че живеят средно с 6528 евро годишно. Собствениците на фризьорски салони са още по-бедни и отчитат среден годишен доход от 5519 евро.

Но особено мъжете в бели престилки са считани за черната овца по отношение на данъчния морал: при данъчни ревизии в лекарски кабинети в атинския баровски квартал Колонаки през 2010 г. нарушения са констатирани във всеки втори кабинет.

През 2011 г. този дял е бил дори по-висок – в 62% от кабинетите е имало нарушения. От 151 лекари, които практикуват в Колонаки, който се счита за най-богатия район на Атина, само единадесет декларират годишен доход от повече от 100 000 евро. Един на всеки петима души съобщава, че е спечелил по-малко от 10 000 евро на година.

Данъчните работят по правилата

Сега финансовият министър се опитва да накара нежелаещите да си платят данъците да стигнат до касата с пакет от нови мерки. Още миналата година той въведе нов поголовен данък от 300 евро, който трябва да се плати от всички на свободна практика и специалисти, независимо от дохода им.

Последна актуализация: 03:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
trendline
преди 12 години
Не ги упреквам хората , че искат да скрият малко парици. Те са си ги изработили все пак. Не всеки може да си регистрира офшорка като големите корпорации. Ами политици и богатата прослойка защо си крият парите в швейцарски банки без да плащат данъци в собствената. То в цял свят баламите ли ще издържат държавата, и да може партиите да се правят на щедри към избирателите и държавните чиновници. Ти си дай голяма част от това което си изкарал със знания и умения , които си вложил ти и твоите родители в теб пък ги дай на сулю да дреме по сенките. Всичко трябва да е в поносими граници иначе нагарча.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
ами данъчно да не би да сме заграден двор???...просто мащабите ни са по-малки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
stone kold
преди 12 години
бг е разграден двор относно приватизацията.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
A мислех, че България е разграден двор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още