IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ размразява 500 млн. евро от предпазното споразумение с Румъния

Въпреки влошената прогноза за растежа не виждаме проблеми страната да постигне заложения бюджетен дефицит, посочи ръководителят на мисията на фонда в Букурещ

11:26 | 06.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ размразява 500 млн. евро от предпазното споразумение с Румъния

Международният валутен фонд (МВФ) и Румъния се договориха за размразяването на транш в размер на 505 млн. евро (664 млн. долара) от предпазното споразумение за страната, обяви шефът на мисията на Фонда в Букурещ Джефри Франкс, цитиран от Bloomberg.

След като миналата година понижи бюджетния си дефицит до 4,35% от брутния вътрешен продукт (БВП) от 6,5% през 2010 г., източноевропейската страна изпълни изискванията на МВФ и подписа предпазно споразумение за 5 млрд. евро, припомня Франкс.

„Румънското правителство трябва да продължи с реформите, въпреки предстоящите в страната парламентарни избори и несигурността в еврозоната“, казва Франкс. „От ключово значение за Румъния е да спазва бюджетна дисциплина и да привлича чуждестранни инвестиции“.

След изтичането на първоначалното споразумение с фонда в размер на 20 млрд. долара, през 2011 г. Румъния поиска от МВФ и Европейския съюз (ЕС) ново споразумение.

За да си гарантира международна подкрепа, през тази година правителството в Букурещ обеща да понижи бюджетния си дефицит до 1,9% от БВП.

Базираната във Вашингтон организация понижи прогнозата си за растежа в Румъния до 1,5%-2% през настоящата година от първоначалните 1,8%-2,3%, позовавайки се на забавянето на износа за Западна Европа - основният търговски партньор на Румъния, посочва Франкс.

„Въпреки влошената прогноза ние не виждаме никакви проблеми страната да постигне заложения бюджетен дефицит“, казва Ищван Шекли, ръководител на мисията на Европейската комисия (ЕК) в Букурещ. „Пазарите възнаграждават Румъния за прогреса й. Това е видно от успешно проведения пред седмица аукцион“.

Румъния продаде 10-годишни, деноминирани в долари облигации за 1,5 млрд. евро при доходност от 6,87%. До 2013 г. правителството в Букурещ планира да продаде средносрочни облигации за още 5,5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още