IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия планира да продаде 7,6% от Sberbank през април

Като част от приватизационната кампания се очаква и продажба на дял от VTB през есента

09:40 | 15.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия планира да продаде 7,6% от Sberbank през април

Правителството на Русия планира отново да задвижи програмата си за приватизация и през април да продаде 7,6% от капитала на банковия гигант Sberbank, пише MarketWatch, позовавайки се на вестник Ведомости.

Продажбата на дял от Sberbank е важна част от приватизационните планове до 2017 година. Очакванията са те да вкарат в държавата около 34 млрд. долара.

Първоначалните намерения бяха продажбата да се случи още миналия септември, но приватизацията бе отложена заради разрастващата се дългова криза в Европа.

Sberbank е най-голямата кредитна институция в Русия и втора по големина в Европа след британската HSBC. Пазарната капитализация на гиганта към момента е около 76 млрд. долара.

Източник на Ведомости е посочил, че продажбата на акции ще стане при 100 рубли за брой. Днес акциите на Sberbank се движат със спад от около процент до 102,39 рубли за брой.

Според вестника след продажбата на пакета от Sberbank на дневен ред ще дойде и приватизацията на част от VTB. Продажбата на дялове от банката се очаква да се случи през есента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още