IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния може да влезе в техническа рецесия в края на месеца

Съветник на управителя на централната банка на страната се надява за 2012 г. като цяло все пак да бъде регистриран ръст на БВП

20:33 | 15.03.12 г.
Румъния може да влезе в техническа рецесия в края на месеца

Икономиката на Румъния ще влезе в края на този месец в техническа рецесия, т. е. ще бъдат регистрирани две поредни тримесечия на спад на брутния вътрешен продукт спрямо предходния аналогичния период за всяко от тях, заяви Адриан Василеску, съветник на управителя на Националната банка на Румъния, пред RFI, цитиран от румънския  вестник Adevarul.

"Румъния няма как да не влезе в техническа рецесия, обявена на 31 март, тоест след няколко дни", заяви Василеску, като уточни, че вероятно около средата на април, когато излязат статистическите данни, ще бъде ясно дали страната е влязла в рецесия или не.

Той отново подчерта, че става дума за "техническа" рецесия, но изрази увереност, че румънската икономика ще завърши годината с растеж от 1-2%.

"Надяваме се и тази година да постигнем растеж, ако не от 2,5%, то поне от 1% или може би 1,5 или 1,8%, което би означавало че на годишно ниво няма да имаме рецесия", заяви представителят на румънската централна банка.

БВП на Румъния се сви с 0,2 процента през четвъртото тримесечие на 2011 г. спрямо предходното. Очаква се той да се свие и през първите три месеца на тази година спрямо последното тримесечие на 2011 г.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още