IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Яйцата в ЕС са поскъпнали с над 75% през март на годишна база

Според управителя на Чешката централна банка скокът в региона е най-силен заради по-голямото значение на Великден за хората

08:05 | 06.04.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	И на македонските пазари яйцата са по-скъпи.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

И на македонските пазари яйцата са по-скъпи. Снимка: Ройтерс

Експерти: Цените отново ще паднат след Великден

Дори и централните банкери хвърлят по един поглед на цените на яйцата: покачващите се цени означават инфлация, а тя ограничава значително възможността на централните банки за по-ниски лихвени проценти.

Мирослав Сингер, управител на Чешката централна банка, вярва, че хората от Централна и Източна Европа „оценяват по-високо Великден“, а по-високото значение на празника оправдава скока на яйцата. Към това, специално при чехите, се добавя и „стремеж към запасяване", който е наследство от плановата икономика по времето на комунизма.

Въпреки това той очаква облекчаване на ситуацията след празниците: „Моят опит показва, че яйцата са много търсени преди Великден, но след Великден не толкова, защото на хората им писва от тях“, казва Сингер.

Лидерите на аграрната политика на ЕС също смятат, че цените ще паднат отново. "Това е временно явление", каза Роджър Уейт, говорител на комисаря по земеделието Дачиан Чолош. Причина за сегашния дефицит е фактът, че някои производители модернизират своите производства в отговор на новите изисквания, поради което временно са ги преустановили. Други пък направо са изоставили своите птичи ферми вместо да инвестират в ново оборудване.

Още през 1999 г. ЕС издаде директива, според която производителите на яйца от началото на тази година трябва да уголемят клетките и да създадат по-добри условия за носачките.

Картофена салата без яйца? Абсурд!

„По-високите стандарти струват пари. ЕС изиска тези стандарти“, заяви полският земеделски министър Марек Савицки. „И все пак не производителите плащат за тези подобрения – правят го потребителите.“

Това е и една от причините, поради която някои страни са преустановили изпълнението на изискването от Брюксел. Срещу 14 от 27-те страни-членки на ЕС Брюксел вече започна процес, включително срещу Полша, България, Унгария и Латвия.

Когато производителите на яйца приложат мерките и възобновят производството в нормални обеми, на недостига на яйца трябва действително да бъде сложен край. Въпреки това цените могат да останат високи: ЕС смята, че тази година ще бъдат произведени с 2,5% по-малко яйца, отколкото през изминалата година.

Тези по-високи цени ще се отразят и на тестените изделия и другите продукти, направени от яйца.

Но дори и днес много източноевропейците страдат от високите цени. „И от яйцата вече трябва да пестя", казва пенсионираната Хана Маресова, на 65 г., от Либерец. „Надявам се един приятел да направи разходка за пазаруване преди празниците до Германия. На Великден просто трябва да има яйца“, казва тя. "Как мога да направя картофена салата без яйца? Абсурд!"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Ето го резултатът от безумните регулации на ЕС. Свободни кокошки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Явно търговците с "развитите европейски страни", скоростно се учат на капитализЪма от българските си колеги... Идва празник - вдигаме цени. Някой казваха, че това само в БГ го имало.. *** на!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още