IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Яйцата в ЕС са поскъпнали с над 75% през март на годишна база

Според управителя на Чешката централна банка скокът в региона е най-силен заради по-голямото значение на Великден за хората

08:05 | 06.04.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	И на македонските пазари яйцата са по-скъпи.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

И на македонските пазари яйцата са по-скъпи. Снимка: Ройтерс

На паркинга на супермаркет в малкия полски град Богатиня Дагмар Беркова внимателно зарежда колата си, за да се върне обратно в Чешката република. Нейният скъпоценен товар: пет дузини яйца.

Великден чука на вратата и цените на яйцата се повишат традиционно през февруари и март, пише в свой анализ Wall Street Journal. В допълнение идват и по-строгите изисквания на Европейския съюз за птичите ферми. Пилета, граждани на ЕС, имат нужда от повече пространство в клетките си. Това радва пилето, но може да качи цената му.

И така, жителите на Централна и Източна Европа си проправят път през границата, за да купуват по евтини яйца в чужбина. Или пък сами си купуват носачки, за да си гарантират доставката на евтини яйца.

Цените се удвоиха

„Подготвяме се за празника“, казва Беркова, 42-годишна аптекарка. В Полша яйцата струват с 40% по-малко отколкото в съседна Чехия, казва тя. Двадесет яйца Беркова ще занесе на майка си, останалите са предназначени за Великден.

В Чехия цената за десет яйца се покачи в средата на март до 2,07 евро – двойно повече отпреди година. И в Полша и България цените скочиха с над 100%, пише още WSJ.

Средностатистически всеки гражданин на ЕС през март е трябвало да даде със 76,5% повече за яйца, отколкото преди година. Покачването на цените засяга преди всичко хората в по-бедните страни от Източна Европа, които разполагат с по-ниски доходи и където основните хранителни стоки, сред които са и яйцата, имат по-висок дял в разходите за прехрана.

„Цената се е повишила толкова много, че сега купувам по-малко яйца", казва Жана Патакова, 26-годишна  майка на четири малки деца, която пазарува в северния чешки град Либерец. „Преди хапвахме яйца всеки ден, сега ги ползваме само два пъти седмично".

Патакова показва малка благодарност към усилията на страните от Западна Европа за осигуряване на хуманно отношение към животните. „Разбира се, пилетата заслужават по-добър живот, но това е твърде много", казва чехкинята.

Последна актуализация: 18:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Ето го резултатът от безумните регулации на ЕС. Свободни кокошки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Явно търговците с "развитите европейски страни", скоростно се учат на капитализЪма от българските си колеги... Идва празник - вдигаме цени. Някой казваха, че това само в БГ го имало.. *** на!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още