IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел и Будапеща на път да решат проблема със спорната банкова реформа

Унгарското правителство все по-готово на компромиси заради влошаващото се финансово положение

22:01 | 24.04.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Орбан (вляво) и Барозу след срещата си в Брюксел днес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Орбан (вляво) и Барозу след срещата си в Брюксел днес. Снимка: Ройтерс

В спора между Европейския съюз (ЕС) и правителството на Унгария за Закона за централната банка се прокрадва решение. Европейската комисия сигнализира във вторник, че е доволна от промените в Закона за унгарската централна банка, предаде Ройтерс. Поправките се отнасят до четири от шестте въпроса, адресирани от европейските власти, съобщи държавният секретар Золтан Чефалвай.

По два други въпроса - независимостта на съдебната система и защитата на неприкосновеността на личния живот, властите в Брюксел обаче може да се обърнат към Европейския съд в Люксембург, заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу след срещата си с унгарския премиер Виктор Орбан в Брюксел.

В сряда Европейската комисия ще обсъди как да процедира по-натам. Срещата се проведе в "конструктивна атмосфера", каза говорителка на Барозу след срещата с Орбан. Във фокуса на срещата са били действащите процедури на ЕС срещу Унгария и възможната финансова помощ. Барозу приветства уверенията на Орбан, че ще подкрепи „бързо и напълно“ необходимите мерки за независимостта на централната банка. Те ще се вземат предвид при вземането на решение относно възможните съдебни жалби.

По подобен начин се изказва и говорителят на Орбан. В конфликта за независимостта на съдебната система и надзорния орган има два спорни правни въпроса, добави той. Тук унгарското правителство очаква съдебен процес. Едно бързо изясняване от страна на съдиите в Люксембург било в интерес и на Унгария.

В момента ЕС блокира финансиране на стойност 500 млн. евро по линия на Кохезионния фонд. Дясноцентристкото правителство в Будапеща дълго отказваше да изпълни изискванията на Брюксел, но предвид растящите финансови трудности в крайна сметка склонни към компромис. 

През ноември миналата година премиерът на страната Виктор Орбан се обърна към МВФ, след като форинтът падна рекордно спрямо еврото и кредитният рейтинг на Унгария беше намален до неинвестиционно ниво.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
Г-н dean.jordanov,Унгария каквито промени да направи при Закона за Централната си банка не може да спре развитие на криза, защото запазва причината.Унгарското правителство само подсигурява поява на криза, тъй като работи с финансово управление, което е НЕПРИГОДНО за форинт.Под влияние на непълноценно финансово поведение правителството е с ненужно намалени парични приходи и сравнително завишени задължения.Ако Унгария пожелае, може до 24 часа време да премахне кризата след приложение на подобрено и ГОДНО за форинт финансово управление. Последиците от сегашна управленска грешка се компенсират с повишени данъци, прекратени полезни държавни разходи и нови дългове. Пример: Ако Унгария бе с подобрено финансово управление и същото е ГОДНО за форинт Унгария ще е без държавен дълг.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Бележка за нашите управници:"Да не се вземат кредити и да се задлъжнява, защото когато се сдърпаш с Брюксел кранчето спира и се мяташ като Унгарец на сухо".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още