IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ ще се върне в Гърция след изборите през юни

Фондът иска да контактува с бъдещото постоянно правителство, има опасност да не разреши следващия транш по спасителната програма

19:21 | 17.05.12 г. 2
МВФ ще се върне в Гърция след изборите през юни

Международният валутен фонд (МВФ) няма да прави преглед на спасителната програма за Гърция преди новите избори, които ще се проведат на 17 юни, предаде Ройтерс, като се позова на представител на фонда.

“Като имаме предвид, че ще се провеждат нови избори, ние бихме искали да контактуваме с постоянното правителство на страната, когато то бъде сформирано”, коментира днес говорителят на институцията Дейвид Хоули.

Ако обаче ново правителство не бъде сформирано бързо след изборите, има вероятност МВФ да не разреши следващия транш по спасителната програма за Гърция.

В последните дни се появиха информации, че ако Атина не получи средства по линия на спасителното финансиране, хазната ще се опразни още преди края на юни. Така Гърция няма да е способна да изплаща заплатите в публичния сектор, пенсиите и траншовете по програмите за социално подпомагане.

МВФ предупреди, че ще разреши отпускането на следващия транш по спасителната програма за Гърция само ако страната се придържа към програмата за реформи, договорена между предишната власт и международните кредитори на страната.

Дейвид Хоули повтори призива на управляващия директор н МВФ Кристин Лагард европейските лидери да намерят всеобхватно решение на кризата в Европа.

МВФ призовава да се предприемат четири действия - укрепване на финансовата защита срещу разпространението на дълговата зараза, приемането на мерки за подкрепа на търсенето в краткосрочен план, насърчаване на конкурентоспособността и ясен план за интеграция на еврозоната и споделяне на риска.

Според Хоули Европейската централна банка (ЕЦБ) все още има възможност да маневрира с основния си лихвен процент, за да стимулира икономическия растеж. Той допълни, че централната банка на европейския валутен блок би могла да предприеме и други непопулярни мерки.

Говорителят на МВФ обаче отказа да коментира задълбочаващите се проблеми на банковата система в Европа и ликвидните проблеми на гръцките банки. В последните дни гръцките вложители ускориха процеса по тегленето на спестяванията си заради спекулациите, че Гърция може да напусне еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Имало опасност да не отпуснат следващият транш.дрън-дрънще го отпуснат и още как
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
МВФ ще се върне в Гърция след изборите през юни- а до тогава армия по улиците и затворени граници !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още