IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съд в Румъния потвърди отстраняването на президента Бъсеску

На 29 юли ще се проведе референдум, на който гражданите окончателно да решат за отстраняването на Траян Бъсеску от власт

11:26 | 10.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Парламентът на Румъния подкрепи отстраняването на Бъсеску с голямо мнозинство. Снимка: Ройтерс</p>

Парламентът на Румъния подкрепи отстраняването на Бъсеску с голямо мнозинство. Снимка: Ройтерс

Конституционният съд на Румъния потвърди отстраняването от власт на президента Траян Бъсеску.

В края на миналата седмица парламентът в Букурещ гласува отстраняването на Бъсеску и назначи за временен държавен глава лидера на управляващата лявоцентристка коалиция Крин Антонеску.

"Съдът констатира, че процедурата за прекратяване на правомощията на президента на Румъния Траян Бъсеску е спазена. Длъжността президент ще изпълнява временно Крин Антонеску", гласи съдебното решение.

Румънският парламент гласува с голямо мнозинство в петък за отстраняването от власт на президента Бъсеску, което трябва да бъде подложено на референдум на 29-и юли. Мотивът е, че той е превишавал президентските си правомощията и сериозно е нарушавал конституцията след преизбирането му за президент през 2009 година.

Премиерът на страната Виктор Понта каза снощи, че решението на Конституционния съд да потвърди отстраняването от власт на Бъсеску доказва, че Румъния е правова държава и че правителството и парламентът са спазили правилата на демокрацията.

Европейската комисия, САЩ, редица европейски страни, както и правозащитни организации изразиха през последните дни тревога от атаките на управляващия в Румъния Социаллиберален съюз срещу Конституционния съд и от начина, по който протече процедурата за отстраняване на президента.

Още световни новини новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още