IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще иска допълнителни две години за постигането на бюджетните цели

Според правителствен доклад Атина ще има нужда от още 20 млрд. евро, но предлага да ги намери сама

08:30 | 15.08.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Гърция ще иска допълнителни две години за постигането на бюджетните цели

Гърция ще иска предоговаряне на условията по спасителната програма за страната, за да спечели време за постигането на договорените с кредиторите фискални цели, съобщи FT, като се позова на правителствен доклад, с който разполага.

Изданието отбелязва, че най-вероятно гръцкият премиер Андонис Самарас ще представи доклада пред канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд на срещата им в Париж, която ще се състои през следващата седмица.

Гърция се затруднява с новите бюджетни съкращения на стойност 11,5 млрд. евро, които трябва да направи през 2013 и 2014 г. Затова правителството на Самарас ще предложи срокът за реализирането на икономиите да бъде удължен с още 2 години – до 2016 г.

Гръцкият кабинет също така ще иска да бъдат намалени годишните цели за бюджетния дефицит. Според предложението дупката в хазната на Гърция трябва да се свива с по 1,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) до 2016 г., а не с 2,5%, както е сегашната договорка, тъй като през 2013-2014 г. намалението на дефицита ще бъде по-малко от планираното.

В документа се посочва още, че Атина ще има нужда от още 20 млрд. евро допълнително финансиране. Правителството на Гърция обаче предлага само да намери средствата, а не да ги търси от европейските си партньори.

Властите в страната планират да наберат средствата от съществуващия заем от Международния валутен фонд (МВФ), плащането по който трябва да бъдат възобновени през 2015 и 2016 г., както и емисии на съкровищни бонове. Предлага се също така да бъде отложено изплащането на първия спасителен заем от МВФ и Европейския съюз. Атина иска да започне да връща кредита през 2020 г., когато обаче трябва да започне да изплаща и втория спасителен заем.

Търпението на кредиторите на Гърция се изчерпва, а германските политици вече са категорични, че повече отстъпки и заеми за Атина няма да има. Някои от тях дори вече подкрепят излизането на страната от еврозоната.

Изданието припомня, че Андонис Самарас дойде на власт в Гърция с обещанието, че ще предоговори спасителната програма, но реши да изчака, за да покаже на кредиторите, че правителството ще изпълни поетите ангажименти и ще реализира структурни реформи.

До 20 август трябва да е готов новият пакет бюджетни съкращения, но преговорите по предвидените намаления на заплати и пенсии забавиха процеса на договаряне между коалиционните партньори.

Удължаването на фискалните цели с две години, договорени в замяна на спасителния заем, се подкрепя и в първия доклад за устойчивостта на гръцкия дълг. Авторите на доклада посочват, че това ще подобри динамиката на дълга и ще позволи до 2020 г. той да се свие до 132% от БВП.

Ако не бъде дадено допълнително време на Гърция да изпълни ангажиментите си, поети пред кредиторите на страната, нивото на дълга й ще бъде 147% от БВП към 2020 г., посочва се в доклада.

Дори и Андонис Самарас да срещне разбиране в Париж през следващата седмица, той ще се изправи пред много други препятствия, отбелязва изданието. Стабилността на коалиционното му правителство вече е под въпрос, след като двамата му партньори възразиха срещу новите съкращения на заплатите в публичния сектор и на пенсиите.

В Брюксел пък изпитват съмнения дали и отстъпките ще помогнат на страната да постигне бюджетните си цели и да направят дълга на страната устойчив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 11 години
Завалиите предлага, ултра устойчивия план който 2020 ще имат 132% БВП, те нали над 130% влезнаха в кръга на невъзможността да си плащат версиите - е вярно че им дойдоха много за кратко време, но процента си е процент - това няма как да е устойчиво. Така си мирише на шитване от ЕЗ, че не знам - вече ме съмнява да има инвеститор на света, който би им вярва, че и да даде пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още