IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле изключва излизане на Гърция от еврозоната

Германия изпраща послание, че Европа няма да позволи на Гърция да падне, пише Handelsblatt

16:47 | 14.10.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шойбле: &quot;Гърция трябва да извърши редица много сериозни реформи. А това ще боли&quot;.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Шойбле: "Гърция трябва да извърши редица много сериозни реформи. А това ще боли". Снимка: Ройтерс

Германският федерален министър на финансите Волфганг Шойбле (ХДС) за първи път ясно изрази своето предпочитание към това Гърция да остане в еврозоната.

„Това няма да се случи, Гърция няма да обяви държавен фалит", заяви Шойбле в неделя в Сингапур по време на събитие на германската търговска камара. „Ако Гърция напусне еврозоната, това би довело до "огромни проблеми за всички“, казва още Шойбле, цитиран от Ройтерс.

До този момент финансовият министър избягваше да дава ясни становищата и твърдеше, че решенията на еврозоната за Гърция зависят от доклада на Тройката, който трябва да е готов в началото на ноември. Засега при прегледа на гръцките реформи остава неясно как новите бюджетни дупки могат да бъдат затворени пред 2013 и 2014 г. 

Шойбле заяви, че федералното правителство вярва, че „Самарас ще приложи това, което трябва да бъде приложено". Германия е готова да помогне на Гърция да изгради функционираща администрация. Шойбле посочи още, че дори ако Гърция се оттегли от еврото, гръцкото население ще продължи да живее в Европа, така че такова решение би било трудно за всички. "Излизането от зоната не е опция", заяви Шойбле.

От изявленията на министъра на финансите става ясно, че по-нататъшни помощи от страна на международните партньори са по-скоро вероятни. Шойбле изпраща послание, че Европа няма да позволи на Гърция да падне, пише от своя страна германският икономически ежедневник Handelsblatt.

Все пак политикът предрече трудни и болезнени реформи за южната европейска страна. "Гърция трябва да извърши редица много сериозни реформи", каза той. „А това ще боли. Отклони ли се от този път, ще се появят огромни, невероятни проблеми, които ще засегнат и други партньори от еврозоната“. Шойбле обаче виждал нарастващата подкрепа у гръцкото население към този каменист път към реформите, поет от правителството на Самарас. За този курс липсвала алтернатива.

Най-късно до края на следващата седмица Гърция иска да сключи споразумение за новите мерки за бюджетни икономии с международните си кредитори. До срещата на върха на ЕС на 18 – 19-и октомври Гърция трябва да преодолее различията си с Тройката, заяви гръцкият премиер Андонис Самарас пред вестник Kathimerini в неделното му издание.

Преговорите с Европейската централна банка (ЕЦБ), Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия вече отнемат повече време от очакваното. Гърция се подкрепя от началото на 2010 г. с милиардни помощи от МВФ и неговите европартньори, но страната остава в дълбока рецесия. В момента инспекторите от МВФ, ЕЦБ и ЕС преглеждат изпълнението на договорените мерки, от което зависи дали още един транш от 31,5 млрд. евро от втория спасителен пакет на стойност 130 млрд. евро може да бъде изплатен.

Последна актуализация: 00:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ANS9983
преди 11 години
Г-н Шойбле, помогнете и на вечния (но беден) съюзник на Германия. С ИНВЕСТИЦИИ! Когато наливате само в Гърция, това не е добре за нас. Ножицата ще нараства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още