IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле изключва излизане на Гърция от еврозоната

Германия изпраща послание, че Европа няма да позволи на Гърция да падне, пише Handelsblatt

16:47 | 14.10.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шойбле: &quot;Гърция трябва да извърши редица много сериозни реформи. А това ще боли&quot;.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Шойбле: "Гърция трябва да извърши редица много сериозни реформи. А това ще боли". Снимка: Ройтерс

Атина обосновава искането си за финансово подпомагане с огромния срив на икономиката като резултат от няколкото кръга на бюджетни икономии. Председателят на МВФ Кристин Лагард подкрепя това мнение.

Световните правителства трябва да престанат с бюджетните икономии, предупреди през седмицата Лагард. Фондът бил все по-загрижен за ефекта от бюджетните ограничения върху растежа, като по-рано тази седмица предупреди, че световните правителства систематично са подценявали вредите за растежа в следствие от бюджетните икономии.
   
Малко по-късно Шойбле изтъкна, че коментарите на Кристин Лагард противоречат на вече декларираната от МВФ позиция. Той припомни, че фондът нееднократно е предупреждавал, че високите дългови нива застрашават икономическия растеж.
   
Вчера все пак германският финансов министър се опита да потуши спекулациите, че между страната му и Международния валутен фонд съществуват разногласия за строгите икономии в обхванатите от дълговата криза страни-членки на еврозоната. „Германия не е страната на отричащите“ каза той в събота в Токио след заседанието на ръководството на МВФ. „Когато имаме определена средносрочна цел, доверието не се повишава, ако някой тръгне в противоположната посока“, казва Шойбле. „Когато искате да изкачите висока планина, а започнете да слизате по склона, планината става още по-висока“, допълва той.
   
Чрез отлагането на мерките за строги икономии обаче ще възникнат нови разходи, поради което засега Германия отхвърля идеята за по-лек подход. Според германското списание Spiegel забавянето на прилагането на всички мерки за икономии би струвало 30 млрд. евро, правителството в Атина обаче изчислява разходите на 12 млрд. евро. Необходимо във всеки случай обаче би било ново подстригване на дълга, или нов пакет от помощи, който обаче ще бъде трудно приложим.
   
Шойбле призова бизнесмените в Сингапур за увереност, че Европа ще преодолее кризата. "Постигнахме голям напредък, особено в еврозоната", каза той. Преди всичко сега най-важното за него е да се възстанови доверието. В противен случай трябва да се върви по тясната пътека между балансирано намаляване на дълга, без да се убиват силите за растежа.
 
Шойбле подчертава, че за справянето с кризата е нужна солидарност, но също така и индивидуални усилия, особено на кризисните държави. Европа обаче можела да разреши в крайна сметка кризата съвместно. Дори такава силна икономика като германската, не би могла сама „да изтегли колата от калта“.
   
В този контекст Шойбле остро разкритикува многообразието и разнопосочеността на мненията в Европа относно политиката в областта на кризата, които създават всичко друго, но не и доверие. Комуникацията е „истинска катастрофа“. И още: „Много европейски политици не разбират въобще какво се случва в Европа“. Все пак Германия и другите партньори застават твърдо зад еврото, което ще продължи да бъде стабилна световна валута.
   
Министърът за пореден път подчерта, че остава критично настроен към искането за създаване на европейска рейтингова агенция. Проблемът не бил в рейтингите, издавани от тези агенции. Проблемът по-скоро бил в надценяването на пазарите и в обществеността. "Пазарите започват да разбират, че не трябва да вярваме на всичко, което казват рейтинговите агенции", отчита Шойбле и положителни тенденции

В момента три основни рейтингови агенции доминират пазара и многократно предизвикаха силна турболентност и промени в лихвените проценти с някои свои спортни или прибързани оценки.

Всичко за икономиката на Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ANS9983
преди 11 години
Г-н Шойбле, помогнете и на вечния (но беден) съюзник на Германия. С ИНВЕСТИЦИИ! Когато наливате само в Гърция, това не е добре за нас. Ножицата ще нараства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още