IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият дефицит за 2011 г. се оказа по-висок от очаквания

И в други страни, засегнати от дълговата криза, дефиците за миналата година са по-високи от първоначалните оценки, отчете Евростат

15:44 | 22.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гръцкият дефицит за 2011 г. се оказа по-висок от очаквания

Гръцкият бюджетен дефицит за 2011 г. се оказа по-висок от очакваното. Както Евростат и гръцката статистическа Elstat агенция съобщиха в понеделник в Атина, по предварителни данни бюджетният дефицит възлиза на 9,4% от брутния вътрешен продукт (БВП), а общият дълг - на 170,6% от БВП. Очакванията на бюрото за статистиката за изминалата година бяха за дефицит от 9,1% и дълг в размер на 165,3% от БВП, предаде Ройтерс.

Правителството в Атина има намерение да прекара през парламента през ноември нови мерки за икономии, за да отговори на исканията на тройката кредитори от Европейската комисия, Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Атина трябва да представи пакет за икономии в размер на 13,5 млрд. евро, така че Тройката да освободи третия транш на заема от 31 млрд. евро от спасителния пакет за общо 130 млрд. евро. Докладът на „Тройката“ за моментното изпълнение на целите за икономии и реформи в Гърция все още не е публикуван обаче.

Международните очаквания за заплашената от фалит страна предвиждат Гърция да достигне ниво на общия дълг от 120% до 2020 г., което сега изглежда по-далеч от всякога.

И в други страни, страдащи от европейската дългова криза, дефицитите през 2011 г. са били по-високи от очакванията. Според Евростат действителният дефицит в Испания е бил 9,4% - с почти един процентен пункт по-висок от досега очакваните 8,5 на сто.

В Португалия дефицитът е бил 4,4 на сто вместо 4,2 на сто, а в Ирландия - 13,4 вместо 13,1%. За сметка на това дефицитът на Германия за миналата година е бил в размер на 0,8% - по-нисък от очаквания 1%. Само две други държави от еврозоната имат по-нисък дефицит - Люксембург (0,3) и Финландия (0,6%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още