IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P понижи рейтинга на Гърция до "частичен фалит"

Агенцията обоснова решението си с постигнатото споразумение на Еврогрупата за намаляване на гръцкия дълг и започналото обратно изкупуване на облигации

08:25 | 06.12.12 г.
S&P понижи рейтинга на Гърция до "частичен фалит"

Standard & Poor's (S&P) понижи кредитния рейтинг на Гърция до “частичен фалит” от ССС, като остави перспективата пред него негативна, предаде Ройтерс.

Агенцията обоснова решението си с постигнатото през миналата седмица споразумение на Еврогрупата за ново намаление на дълга на страната. В понеделник започна и обратно изкупуване на гръцки дълг.

“По нашите критерии участието на частните кредитори в обратното изкупуване на облигации е селективно неизпълнение на задълженията”, коментират от агенцията.

От S&P посочват, че след приключването на операцията по обратно изкупуване на дългови книжа най-вероятно ще повишат оценката си за Гърция пак до ССС.

Миналата седмица финансовите министри от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) постигнаха споразумение за намаляване на публичния дълг на Гърция. Министрите се опитват да помогнат на страната да си възвърне по-бързо достъпа до международните финансови пазари.

Гърция по-късно съобщи, че ще похарчи 10 милиарда евро за обратно изкупуване на облигации в ценови диапазон, който надмина пазарните очаквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още