IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody’s понижи рейтинга на Хърватия до „junk”

Рейтингът на балканската страна е понижен до Ba1 от Baa3, с което е изравнен с този на Унгария и Ирландия

10:47 | 01.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сплит. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сплит. Снимка: Ройтерс

Moody’s Investors Service понижи кредитната си оценка за Хърватия до не инвестиционен „junk” рейтинг, цитирайки анемичното възстановяване, липсата на бюджетна дисциплина и уязвимостта на страната към външни рискове, съобщава Bloomberg.

Рейтингът на балканската страна е понижен до  Ba1 от Baa3, с което е изравнен с този на Унгария и Ирландия, се посочва в изявление на агенцията, публикувано днес в Лондон. Standard & Poor’s понижи рейтинга на Хърватия през декември. 

Moody’s все пак повиши перспективата пред рейтинга на Загреб от негативна на стабилна, изтъквайки, че рисковете за чувствително влошаване на фискалната позиция и дълговата тежест на правителството от тук на сетне са ограничени.

„Способността на правителството да ребалансира икономиката към износ е структурно ограничена“, се посочва в становището на  Moody’s.

„Очакваното приемане на Хърватия в Европейския Съюз (ЕС) през юли е положително развитие. Въпреки това състоянието на европейската икономика и инерцията на правителствените реформи вероятно ще ограничат положителния ефект, който в нормални условия бихме очаквали да наблюдаваме“.

Хърватия преживява втора рецесия за последните 2 години на фона на бюджетни икономии и оскъдни чуждестранни инвестиции, следствие от кризата в еврозоната. На 19 декември Загреб обяви, че през 2013 г. бюджетният дефицит на страната ще се разшири до 3,1% от брутния вътрешен продукт (БВП), тъй като правителството ще изплати част от дълговете си и ще започне да внася средства към бюджета на ЕС.

„Втората причина за понижаването на рейтинга са усилващите се насрещни ветрове, затрудняващи фискалната консолидация. Става въпрос за неблагоприятната икономическа среда, липсата на фискална гъвкавост в  политиката на правителството, както и сравнително високите дългови нива“, се посочва в изявлението на Moody’s.

Правителството на на премиера Зоран Миланович, което обеща да ограничи публичните разходи и да премахне пречките пред чуждестранните инвеститори, прогнозира, че през тази година икономиката на страната ще нарасне с 1,8% поради очакваното от ЕС финансиране в размер на 10 млрд. евро до 2020 г.

През ноември обаче Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че очаква хърватската икономика да нарасне с едва 0,75% през настоящата година, след като се сви с 1,5% през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още