IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция отчете близо 160 млн. евро бюджетен излишък за януари

За да постигне бюджетните цели, гръцкото правителство е свило инвестициите

15:52 | 11.02.13 г. 2
Гърция отчете близо 160 млн. евро бюджетен излишък за януари

Гърция отчете 159 млн. евро бюджетен излишък през януари, което е над поставените от европейските партньори на страната цели, сочат данни на местното финансово министерство, цитирани от The Wall Street Journal.

За сравнение, по същото време на миналата година бюджетът на страната е бил на дефицит от 490 млн. евро. Целта за 2013 г. е Гърция да регистрира дефицит до 873 млн. евро.

Първичният излишък по бюджета на Гърбия е бил близо 400 млн. евро през първия месец на годината.

През януари приходите в гръцката хазна са се свили от 4,9 млрд. евро по същото време на миналата година до 4,4 млрд. евро, което обаче съвпада с очакванията на финансовото министерство.

Разходите през месеца са се свили до 4,3 млрд. евро, което е с 19% по-малко на годишна база.

Наложило се е обаче страната да намали възстановяването на данъци и да свие инвестициите, за да компенсира спада в данъчните приходи и да постигне бюджетните цели, отбелязва Ройтерс. Правителството не е изпълнило междинната цел за 200 млн. евро инвестиции и ги е намалило до 67 млн. евро, а възстановяването на данъци е достигнало само 45 млн. евро при заложена цел от 311 млн. евро.

„Балансът е положителен през януари, но няма място за самодоволство", коментира заместник-министърът на финансите Христос Стаикурас.

На фона на бюджетната статистика се засилва недоволството от мерките за икономии в Гърция. Земеделските стопани отново блокираха пътища заради прекратяването на действието на данъчните облекчения за селскостопанския сектор и отлагането на изплащането на субсидиите.

Разрастват се и трудовите спорове заради новия кръг от съкращения на публичните разходи. В тази връзка гръцкото правителство обяви, че обмисля ново законодателство, с което да ограничи стачките в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iceto
преди 11 години
как няма да са на плюс, когато не плащата възстановяването на данъци е достигнало само 45 млн. евро при заложена цел от 311 млн. евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още