IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Raiffeisen: Икономиката ще се възстанови през втората половина на годината

Глобалната ликвидност е благоприятна за инвестиционния климат, бичият пазар на акции продължава възхода си, смятат експертите на банката

21:02 | 04.04.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Raiffeisen: Икономиката ще се възстанови през втората половина на годината

Анализаторите на австрийската Raiffeisen Bank International AG се надяват на икономическо възстановяване през втората половина на тази година: „Икономическата активност в Европа и САЩ остава слаба. Въпреки че водещите индикатори като индексите ISM и ifo  продължават да показват подобряващ се сентимент сред компаниите, възстановяването трябва да бъде потвърдено и от солидни факти като нови поръчки”, коментира Петер Брециншек, директор на Raiffeisen Research. Все пак той изразява увереност, че още преди първото полугодие нетният износ би трябвало да даде първите знаци за икономически растеж и значително да стимулира инвестициите.

Стабилният трудов пазар и доброто развитие по отношение на доходите за работещите в страните от ядрото на Еврозоната около Германия представляват допълнителен аргумент за възходяща тенденция при индивидуалното потребление.

“Спадът на инфлацията през 2013 г. ще благоприятства увеличението на реалните доходи. Все пак, ефектът от доходите се очаква да започне да оказва влияние от 2014 г. На пръв поглед, прогнозата за БВП на Еврозоната за тази година изглежда недобра, като очакванията са за спад от 0.1% поради по-предпазливите очаквания за първото полугодие. Като цяло, общата тенденция за идните 12-18 месеца е възходяща. Разликите в икономическата активност вътре в самата Еврозона се очаква да продължат сравнително дълго. Бюджетните ограничения в САЩ, които започнаха да се осъществяват през март, съответстват на очакванията на Raiffeisen Research за ръст на БВП от 1,5% през 2013 г.

Значителните ръстове на цените на акциите през първите няколко месеца на 2013 г. доведоха до достигането на стари върхове, а дори и до надхвърлянето им при някои от индексите. Глобалната ликвидност благоприятства инвестиционния климат заедно с очакванията за икономическо възстановяване през второто полугодие. Докато водещите индикатори не отчетат нов спад както през 2012 г., позитивното развитие на цените ще продължава. Рискови фактори остават формиране на правителство в Италия, бъдещето на бизнес модела в Кипър и съпротивата за напредък на реформите във Франция. 

Последна актуализация: 05:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
stoiloff
преди 11 години
Аре Райзенфайзена да са скрият в кофата за *** отдето са излезли а! Сърбаме Ви попарата и на вас грабители!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още