IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Raiffeisen: Икономиката ще се възстанови през втората половина на годината

Глобалната ликвидност е благоприятна за инвестиционния климат, бичият пазар на акции продължава възхода си, смятат експертите на банката

21:02 | 04.04.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Raiffeisen: Икономиката ще се възстанови през втората половина на годината

По отношение на валутния пазар анализаторите коментират, че от началото на годината движенията в двойката евро/долар бяха предопределени от дълговата криза в страните от Еврозоната.

„Бързото сформиране на жизнеспособно правителство ще доведе до ново намаляване на риска на пазарите. В резултат на това рисковият диференциал би трябвало отново да се стесни. В такъв случай еврото бързо би се покачило до нива от 1.35 спрямо долара. Остава рискът обаче, да не бъде постигнато споразумение за жизнеспособно правителство в Италия”, сочи анализът на Райфайзен Рисърч за второто тримесечие на 2013 г.

Европейските акции с по-добър потенциал за възвращаемост в дългосрочна перспектива

Ако се погледне индекса S&P 500, може да се забележи, че фазите на растеж, при които е регистриран нов връх, исторически продължават средно малко по-малко от 5 години, като стойностите се повишават средно със забележителните 155%. Настоящата тенденция на растеж започна приблизително точно преди 4 години и бе постигнат ръст от около 130%.

Тези наблюдения потвърждават, че американският пазар на акции достигна началото на зрялата си фаза. Европейският пазар на ценни книжа бе свидетел на смесени развития, главно поради спадовете на корпоративните резултати в периферните страни и голямата тежест на финансовия сектор. “На фона на постоянно добрите финансови условия и застоя на трудовия пазар, тенденцията за растеж на приходите не се очаква да приключи в близко бъдеще”, коментира Хелге Рехбергер, който оглавява звеното за анализ на капиталовите пазари. “Настоящите относително високи маржове в САЩ предполагат значително по-нисък от средното ръст на приходите в дългосрочен план. В Европа, очакванията в това отношение са по-добри, имайки предвид по-ниските стартови нива и потенциала за икономическо възстановяване “.

Широкообхватните усилия за консолидация на бюджетите и скромният ръст на доходите затрудняват вътрешното търсене в Централна и Източна Европа от доста време насам. Сега и растежът на БВП в региона също премина на червено, с малко изключения. Докато повечето от страните в Централна Европа и Югоизточна Европа са повлияни негативно от очаквания спад на икономиката, страните от ОНД все още отчитат положителни нива на растеж. Рецесията в големи части на Еврозоната води до спад на нетния износ. “По-забележим растеж в ЦИЕ би могъл да започне през втората половина на годината. В Австрия, леко подобряване на растежа вероятно ще започне след пролетното тримесечие”, заяви главният икономист Петер Брециншек.

Очакванията за БВП за региона на ЦИЕ през 2013 г. са за 2,0% (предходната година също 2%), субрегионите Централна Европа - 0,5% (предходната година 0,6%), Югоизточна Европа  0,9% (предходната година: -0,3%), и страните от  ОНД – 2,8% (предходната година: 3,1%). За сравнение - в Еврозоната се очаква ръст на БВП за 2013 г. от -0,1%, при  -0,5% през 2012 г. В Австрия се очаква нивото на растеж на БВП да се запази на 0,5%., като износът (+1,9%) и инвестициите (+0,9%) ще дадат първите тласъци за тази година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
stoiloff
преди 11 години
Аре Райзенфайзена да са скрият в кофата за *** отдето са излезли а! Сърбаме Ви попарата и на вас грабители!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още