IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комунистическата партия в Кипър официално поиска страната да напусне еврозоната

Предложението е включено в дневния ред на утрешното заседание на националния съвет, свикано от президента Никос Анастасиадис

16:01 | 14.05.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Комунистическата партия в Кипър официално поиска страната да напусне еврозоната

Кипърската комунистическа партия АКЕЛ официално предложи страната да излезе от еврозоната, съобщава електронното издание на кипърския вестник "Филелефтерос", цитирано от БТА.

Пред журналисти лидерът на партията Андрос Киприану заяви, че предложението е включено в дневния ред на утрешното заседание на националния съвет. Заседанието е свикано от президента Никос Анастасиадис. В съобщението на президентството не се споменава какво ще обсъждат партийните лидери.

"Всички казваме, че трябва да излезем от кредитното споразумение. Ние предлагаме един начин това да стане и сме готови да чуем техните предложения. Ако всички (партии) искат да се оттеглим от споразумението, смятам, че най-малкото трябва да го обсъдим", отбеляза Киприану.

Според него постепенното прилагане на споразумението ще ограничи значително възможностите на банковия сектор да повлияе на растежа. В същото време политиката на рестриктивни мерки ще доведе до намаляване на доходите и отслабване на потреблението, което е основен лост за развитие на кипърската икономика, посочи лидерът на АКЕЛ.

Прогнозираната сериозна рецесия драстично ще намали приходите на държавата и способността на Кипър да погасява задълженията си, а работещите ще са изправени пред "нови жертви" с цел намаляване на дефицита, отбеляза Киприану.

"Специално в случая на Кипър е ясно, че решенията на Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз не се взимат само по икономически критерии, но и по политически критерии с акцент върху кипърския въпрос", смята лидерът на комунистите в Кипър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
donmuftacho
преди 10 години
И после ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
drakobg
преди 10 години
Определено това би било най-правилното действие.За справка-сравнение между Гърция и Исландия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Не го очаквах точно от комунистите, но този ЕС трябва да се преговори из основи. В другата новина и Германия иска да преразгледа договорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още