IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словения ще търси 1 млрд. евро от приватизация

В списъка за продажба са втората по големина банка в страната и националният авиопревозвач

14:23 | 22.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Telekom Slovenije също е на тезгяха. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Telekom Slovenije също е на тезгяха. Снимка: Ройтерс

Правителството на Словения изготви програма за приватизация на 15 големи държавни компании с цел увеличаване на приходите в хазната и избягване на търсенето на международна финансова помощ. Изчисленията показват, че разпродаването на държавните дялове на ключови предприятия ще донесе приходи от 1 милиард евро.

В списъка за приватизация са включени втората по големина словенска банка Nova KBM, най-големият телекомуникационен оператор в страната Telekom Slovenije, летището в столицата Любляна и националният авиопревозвач Adria Airways.

Според финансовия министър на Словения Урош Куфер процесът на раздържавяване ще продължи от две до три тримесечия.

Министърът на икономическото развитие и технологиите Станко Степишник е убеден, че продажбата на държавните дялове ще приключи до края на годината и ще постигне заложените цели.



„Ще се опитаме да ускорим и директните чуждестранни инвестиции и очакваме техният процент да е доста по-голям от миналата година“, коментира Степишник. Той уточни, че обемът на чуждестранните инвестиции е твърде малка част от брутния вътрешен продукт на страната. „Той е едва 12 милиарда евро. В сравнение с водещите европейски страни ние сме на дъното“, отбеляза още икономическият министър.


На финансовите пазари доминиращото мнение остава, че Словения ще бъде принудена да потърси спешна финансова помощ от еврозоната и МВФ заради проблемния банков сектор в страната, където лошите кредити са в размер на 7 милиарда евро.

В края на миналата седмица международната рейтингова агенция Fitch понижи с една степен дългосрочния кредитен рейтинг в чужда валута на Словения от „А“ до "ВВВ+" и предупреди, че може да има ново понижение на оценката в скоро време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още