IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карл Севелда е новият главен изпълнителен директор на RBI

Австрийската банкова група не планира изтегляне от източноевропейските пазари и дори смята някои от тях за най-перспективни

17:08 | 07.06.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новият главен изпълнителен директор на Raiffeisen Bank International Карл Севелда. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият главен изпълнителен директор на Raiffeisen Bank International Карл Севелда. Снимка: Ройтерс

Днес Надзорният съвет на Raiffeisen Bank International AG (RBI) прие оставката на Херберт Степич от поста главен изпълнителен директор с незабавен ефект, съобщиха от кредитната институция.

Решението бе взето, след като Херберт Степич подаде оставката си по лични причини на 24 май 2013 г.

Карл Севелда (63 г.), който досега бе член на управителния съвет с ресор "Корпоративно банкиране", бе определен за главен изпълнителен директор и ще поеме новите си функции веднага. Новият договор на Севелда изтича в средата на 2017 г.

Йохан Щробл бе определен за заместник главен изпълнителен директор, като неговият договор, както и договорът на главния финансов директор Мартин Грюл също бяха продължени до средата на 2017 г.

“С назначението на Карл Севелда, имаме  добър приемник за поста главен изпълнителен  директор на Raiffeisen Bank International. Той работи в банката от 15 години, а е заместник главен изпълнителен директор от 2010 г. и е много добре познат както сред клиентите, така и в Австрийската банкова група Raiffeisen.

Неговото назначение  е израз на увереността на Надзорния съвет в продължаването на сегашната стратегия. Считаме продължаването както на управленската, така  и на бизнес линията за един от ключовите фактори за успех, особено в такива предизвикателни времена”, заяви Валтер Ротенщайнер, президент на Надзорния съвет на RBI.

“От името на целия Надзорен съвет искам да благодаря на Херберт Степич за неговите повече от 40 години отдаденост и огромни заслуги към банковата група Raiffeisen. Неговата стратегическа визия и ефективно реализирани умения изиграха жизненоважна роля за изграждането на RBI като водеща банкова група в Австрия и в Централна и Източна Европа”, добави Ротенщайнер

“Удовлетворен съм от доверието, което ми бе оказано и очаквам тази нова задача. Последните години не бяха лесни заради икономическата среда, но проактивните промени в нашата стратегия доказаха, че са успешни”, каза Карл Севелда. “Затова аз ще продължа същия курс, който моите колеги от борда и аз следвахме, заедно с Херберт Степич. Моето назначение на поста главен изпълнителен директор индиректно е и потвърждение на правилността на този курс”, смята той.

Карл Севелда има над 35-годишен опит в банковата индустрия, включително  повече от 20 години в Creditanstalt. От 1998 до 2010 г., той е член на Надзорния съвет на Raiffeisen Zentralbank Österreich AG и  заместник-председател на Надзорния съвет на Raiffeisen Bank International AG от 2010 г.

Заедно с новия си пост на главен изпълнителен директор Севелда ще остане  отговорен за корпоративното банкиране, докато Надзорният съвет не вземе решение за ново функционално разпределение.

Raiffeisen Bank International AG приема както Австрия, където е водеща търговска и инвестиционна банка, така и Централна и Източна Европа за свой вътрешен пазар, твърдят от управата на кредитната институция. В ЦИЕ RBI управлява широка мрежа от дъщерни банки, лизингови компании и многобройни доставчици на специализирани финансови услуги на 17 пазара. Тя е единствената австрийска банка с присъствие както в световните финансови центрове, така и в Азия, която е другият географски фокус на групата.

Повече от 59 000 служители обслужват близо 14,2 милиона клиенти чрез повече от 3 000 офиса, като мнозинството от тях са в ЦИЕ.

RBI е собственост на Raiffeisen Zentralbank Österreich AG, която индиректно притежава около 78,5% от капитала на банката. Останалата част се търгува свободно на Виенската фондова борса. Raiffeisen Zentralbank Österreich е централната институция на най-голямата австрийска банкова група Raiffeisen, която оперира като главен офис за цялата Група Raiffeisen Zentralbank Österreich, включваща и RBI.

Междувременно ИТАР-ТАСС съобщи, че Ротенщайнер е отрекъл предположенията за изтегляне на банковата група от руския пазар. "Информацията, че планираме изтегляне от пазарите в Източна Европа, включително от Русия, не отговаря на истината", е заявил той на пресконференцията, на която Севелда бе представен като главен изпълнителен директор.

На свой ред Севелда е подчертал, че кредитната институция смята пазарите в Русия, Полша, Словакия и Чехия за най-перспективни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Този хич не ми харесва!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още