IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи рейтинга на Хърватия до спекулативна категория ВВ+

Рейтинговата агенция аргументира решението си с влошаването на бюджетните перспективи и свиването на националната икономика

15:41 | 21.09.13 г. 4
Fitch понижи рейтинга на Хърватия до спекулативна категория ВВ+

Международната рейтингова агенция Fitch понижи с една степен кредитната оценка на Хърватия от ВВВ- до спекулативна категория ВВ+, съобщава Франс прес.

От рейтинговата агенция аргументираха решението си с влошаването на бюджетните перспективи на страната и свиването на икономиката ѝ. Оценката е придружена от стабилна перспектива.

Fitch ревизира прогнозата си за дефицита на Хърватия до 4,7 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) за настоящата година спрямо обявените през ноември 2012 г. 3,9%. Освен това международната рейтингова агенция вече очаква свиване на хърватската икономика с 0,9% през 2013 г. спрямо предходната прогноза за покачване от 0,3 на сто.

Хърватският държавен дълг се очаква да нарасне до 66% от БВП през 2016 г. спрямо 62 на сто, които Fitch прогнозираше досега.

Икономиката на Хърватия, която до голяма степен зависи от туризма на Адриатическото крайбрежие, изпадна в рецесия през 2009 г. През второто тримесечие на настоящата година националното стопанство продължи потъването си, свивайки се с още 0,7 на сто в спрямо същия период на предходната година. Анализатори предвиждат общия спад на хърватския БВП за 2013 г. да достигне 0,4 на сто.

В началото на август друга голяма рейтингова агенция – Standard and Poor's, обяви намеренията си да понижи през 2014 г. оценката на Хърватия, която в момента е на ниво ВВ+, заради продължаващото влошаване на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
kane
преди 10 години
Тези рейтинговите агенции след тоталният им провал преди няколко години вече нищо не представляватПоне за мен са една голям кръгла нулаСъздадени са от банкстърс, за да им слугуват на интересите да правят повече париМ/у рейтинговите агенции и инвестиционните банки има равенство Те заедно слугуват на едни и същи интересиТази система е изцапана до ушите и смърди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 10 години
съгласен с 80%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 10 години
съгласен с 80%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
verimg
преди 10 години
Трябваше да посетя Адриатика преди да влязат ЕС, сега остава да изгледам как се изгаврят и с тази нация и курортите им се скапват. Не може да задържиш качество под напора на- продавай,. продавай, евтино, евтино, растеж, растеж, оборот, оборот. Незнам дали хърватите се усещат, но това ги чака. Кой ги би в главата да влизат в съюза незнам. Единственото 'радостно' е, че и след нас има канарчета влезли в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още