IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Руската икономика е изгубила потенциала си за по-висок растеж

Той се ограничава от недостатъчно развитата инфраструктура, неблагоприятния бизнес климат и негативните демографски фактори

16:40 | 09.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Руската икономика е изгубила потенциала си за по-висок растеж

Потенциалът за увеличение темпа на растежа на руската икономика в следващите пет години е изчерпан, като страната ще добавя по средно 3,5% към брутния си вътрешен продукт на година. Това се посочва в доклада World Economic Outlook, изготвен от Международния валутен фонд (МВФ).

Въпреки че икономическият растеж в Русия се дължи на първо място на развитието на глобалната икономика, високите цени на изнасяните от страната суровини са изчерпали капацитета си за благоприятстване на икономиката. "В момента този модел на растеж изглежда е изчерпан", се посочва в изследването.

Според МВФ растежът е ограничен поради недостатъчното развитие на инфраструктурата - транспорт и електропреносни мрежи, както и поради неблагоприятния бизнес климат.

По думите на експертите забавянето на растежа е силно свързано с циклични фактори. "Потенциалът за растеж на Русия се влошава и ще продължи да бъде ограничен от негативните демографски фактори", се отбелязва още в доклада.

Очаква се сред страните от БРИКС икономическият ръст да се забави в Китай и Русия. Според прогнозата на МВФ за растежа в следващите пет години Русия ще постигне средно ниво от 3,5% в сравнение със средния растеж от 4,4% през 1998-2013 г. В Китай достигнатото ниво ще е 7 на сто спрямо 9,6% за посочения изминал период, в Индия – 6,7% в сравнение с 6,9%, в Южна Африка – 3,5% в сравнение с 3,2%, а в Бразилия – 3,5% спрямо 2,9%.

"Като цяло, ние вярваме, че двата основни фактора, които могат да подобрят положението с икономическия растеж през 2014 г. и следващите години ще бъдат вътрешното търсене и увеличаването на инвестиционната активност", заяви руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев.

По думите му икономически растеж от 1,8 на сто за 2013 г. би бил задоволителен, дори и като се вземе предвид, че сега ситуацията в икономиката се намира в най-лошото си положение в последните пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още