IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция е представила неверни данни на кредиторите си през 2010 г.

На тяхна база са били изготвени грешни прогнози за икономиката на страната, заявиха пред ЕП представители на тройката

13:20 | 06.11.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Гърция е представила неверни данни на кредиторите си през 2010 г.

Гръцкото правителство е представило на „тройката“ кредитори - Международният валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (ЕК), неверни данни през 2010 г., което е довело до грешните прогнози на кредиторите за икономиката на страната.

Това са заявили пред Европейския парламент (ЕП) Клаус Мазух от ЕЦБ и Сервас Деруз от ЕК, които заедно с Пол Томсън от МВФ участват в мисията на трите институции в Атина, съобщава онлайн изданието EU-Observer.com

Деруз е участвал в подготовката на първата спасителна програма за Гърция и е бил ръководител на мисията от страна на Еврокомисията до пролетта на 2011 г., отбелязва изданието.

Двамата са посочили още, че и други външни фактори, сред които влошаването на световната криза, политическата нестабилност в Гърция и липсата на реформи, също са довели до увеличаване на социалната цена за спасителните програми за страната.

Деруз и Мазух са подчертали пред евродепутатите, че те имат само „технически познания“, а на базата на техните данни финансовите министри на държавите от еврозоната са взимали решенията за спасителните траншове.

Представители на ЕЦБ, ЕК и МВФ за първи път говорят пред евродепутатите за спасителните програми, след като наскоро ЕП поиска да разследва работата на служителите на трите институции заради съмнения за непрозрачност и злоупотреби.

Преди това МВФ призна, че прогнозите за икономическия растеж на Гърция са били грешни, тъй като кредиторите са подценили влиянието на мерките за икономии върху икономиката на страната.

Все пак Мазух и Деруз са признали, че при изчисленията са използвани грешни мултипликатори, но са държали на основната теза – че рамката на спасителните програми за Гърция е била правилна, а фокусът на някои мерки, залегнали в тях, е трябвало да е различен.

Деруз е посочил, че в първата спасителна програма на страната конкурентоспособността е била много слаб акцент. Според него стабилността на банковия сектор също е трябвало да бъде по-силно засегната.

„Тройката“ е подценила и капацитета на гръцката администрация, която е трябвало да прилага спасителните планове, посочили са икономистите.

Изслушването на Клаус Мазух от ЕЦБ и Сервас Деруз от ЕК е първият етап от разследването на Европарламента. Лидерите на отделните политически групи обаче още не са се споразумели за неговия обхват. Очаква се те да вземат окончателно решение до края на седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
защо?Кои са "ние" ?? - тези които мислят вместо нас са добре платени... да не мислят като нас!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Просто си правят каквото си искат защото знаят, че няма да ги изгхвърлят от ЕС/ЕЗ. Нещо върху, което трябва и ние да се замислим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
ivancholak
преди 10 години
ха дубрутру, сега за първи път чуваме за връткане с византийски номера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още