IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P понижи перспективата пред рейтинга на Турция

Може да се очаква рейтингът на страната да бъде понижен в следващите 12 месеца

22:02 | 07.02.14 г.
S&P понижи перспективата пред рейтинга на Турция

Standard & Poor's (S&P) понижи перспективата пред рейтинга на Турция от “стабилна” на “негативна” заради риска от “твърдо приземяване” на икономиката, предаде Ройтерс.

“Политическата среда в Турция става все по-малко предвидима и това може да натежи на устойчивостта на икономиката и потенциала за дългосрочен растеж”, посочва рейтинговата агенция.

Агенцията потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на страната ВВ+, но предупреди, че понижение може да се очаква в следващите 12 месеца.

S&P обаче очаква положителен икономически растеж през 2014 и 2015 г.

“Ние вярваме, че фискалната и паричната политика на Турция излагат страната на потенциално “твърдо приземяване” при затегнати външни условия. Ограниченията пред независимостта и прозрачността на Централната банка на Република Турция представляват риск за една икономика, която по традиция разчита на значителни нужди от външно финансиране”, посочват още от агенцията.

В становището пише още, че натискът върху кредитния рейтинг на Турция може да отслабне, ако фискалните и монетарни политики подкрепят по-балансиран икономически растеж, който да зависи по-малко от външните заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още