IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срив на Московската борса, централната банка повиши извънредно основната лихва

Борсовият измерител MICEX отстъпва с близо 8% в първата сесия за новия месец

09:30 | 03.03.14 г. 136
Срив на Московската борса, централната банка повиши извънредно основната лихва

Рязко поевтиняване на акциите бележи първите минути на търговията на борсата в Москва в понеделник. Основният бенчмарк MICEX се смъква с близо 8 на сто на фона на политическите проблеми в Украйна от последните дни.

Борсовият измерител отстъпва с 7,80% до 1 331,97 пункта към 11:20 часа местно време. Понижението е стимулирано от силното поевтиняване на акциите на енергийния гигант Газпром, които отстъпват с над 10 на сто.

Същевременно Руската централна банка повиши неочаквано основния си лихвен процент по кредитирането с 1,5 процентни пункта до 7 на сто. Основната причина е рязката загуба на позиции на рублата, която удари многогодишни дъна спрямо щатския долар и еврото в последните дни на февруари.

Институцията не спомена конфликта в Украйна в декларацията си, но заяви, че решението да покачи лихвата е насоченo към предотвратяване на "рисковете за инфлацията и финансовата стабилност, свързани с наскоро увеличеното нивото на волатилност на финансовите пазари".

В събота президентът на страната Владимир Путин поиска и спечели одобрението на парламента да изпрати войски в украинския полуостров Крим. Председателят на местния национален съвет за сигурност Андрей Парубий пък съобщи, че е била издадена заповед на външно министерство да потърси помощ от Великобритания и САЩ за гарантиране на сигурността на страната.

От Министерството на вътрешните работи на Украйна обявиха новото проруско ръководство на полуострова за "нелегално". По подобен начин бе определно и решението за регионален референдум.

Припомняме, че последното решение на Крим е за провеждане на национален референдум за бъдещия политически статут на полуострова на 30 март.

Повече по темата вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

123
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Путин: Учението свърши, войските да се прибират-В най-лошия случай Русия ще трябва да плати заради Крим над 500 млрд. долара, коментира развитието на ситуацията в. "Независимая газета"-Поиграха си на оловни войничета ама парите за представлението свършиха по-рано от очакваното и хайде обратно в базите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
122
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 10 години
Имат ама е споделен , ако знаеш за какво говоря . Демек - не е едно и също дали имаш дългове в долари или в рубли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
121
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
е нямат ли щатите дълг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
120
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
Аз имам една друга история-не казвам лоша-добра...не взимам страна, просто е интересна като история. В Габрово има един завод Капитан дядо Никола. Приватизиран от турска фирма. Минава мениджъра от Турция да прегледа производството(става края на 90те някъде това), взима един произведен леген(пластмасови изделия правеха, а може и още да правят), слага го на пода с дъното нагоре и скача върху него. Легена не го усеща даже, а турчинът клати недоволно глава и казва-трябва да се смени производството. Няма общо, че е турчин, а че е капиталист. Което пак казвам-не му слагам етикети-добро или лошо. Просто начин на производство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
119
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 10 години
Това с дълговете на щатите ме развесели истински :)И как според теб функционира щатската икономика с такива дългове ?И да го е, продължава да е номер едно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
118
rate up comment 4 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Не съм карал от новите лади, *** сегис тогиз виждам още 5-ци и 7-ци из града. Някой може ли да каже един ситроен примерно произведен преди 10 години, дали може да издржи още 20? А колко струват частите му? Аз де що съм видял руско произведено е здраво и може да векува. Това не е важно за темата *** е любопитен факт - лично съм претърпявал ПТП с москвич. 2 пъти. Бях с френска кола. Да ви казвам ли на какви приличаше моята кола после? Баница. Нищо чудно че за 20 години от колите им остава само купчинка ръжда. Лично аз бих карал нова лада 5-ца, но ако може да модернизират малко двигателя да гори малко по-малко и предполагам вече не е толкоз трудно да им сложат един *** климатик. Темата за цената на частите и ремонта няма смисъл да я коментирам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
117
rate up comment 4 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Мисълта ми беше дългове Русия vs Останалите "капиталист", които без да вземат заеми не могат да завъртят икономика. Тя войната отдавна е обявена, почната и агресора е САЩ. Но войната е валутна и повечето участници изобщо не се усещат, че изобщо са участници и са на губещата страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
116
rate up comment 1 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
Мда-под друга статия и аз изразявам подобно мнение(а и някъде тук намеквам, че за Бг е по-добре слаба Русия, в тоя смисъл Путин е вреден за нас, ако и да съм му фен). Единственото нещо, което може да получим като бонус е 250 000 българи да дойдат в България. Това малко ще ни накара да живнем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
115
rate up comment 5 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
Абе ти си прочел всичко ли:) да беше хванал някоя книга:)1. Дългове-13 милиарда, ако не ме лъже паметта. Сега са(частна и публична задлъжнялост)...не ми се рови в седем сутринта, ама мисля над 35 милиарда. Публична...9 ли трябва да е в момента? 80та година(пак по спомен) е около 1 милиард. Това, че отписахме дълговете към нас(които биха направили резултата в полза на соца) е грешка не на Тошко.2. И аз това казах-всичко в Азия се произвежда, само едни централи остават по държавите. Колите са изключението.3. Юанът девалвираше постоянно. Аз не съм взел отношение дали е добре или зле:) просто се джафках с момчето.4. Жената на работа, аз с грип в леглото...ква по-важна работа имам:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
114
rate up comment 2 rate down comment 5
deant
преди 10 години
1. Сравнявате качеството и продължителността на живота, *** не сравнявате дълговете.2. Кой от вас ползва нещо произведено в САЩ в ежедневието си?! Дори и "великата" Ябълка се произвежда на половин планета разстояние. 3. Дали повишаването на лихвата е лошо или понижаването на лихвата е хубаво е ТВЪРДЕ спорно и субективно. Много ни е яко когато някой печата яко и същевременно няма никаква лихва почти. Яко ни е ако бяхме хамериканци.4. Не мога да повярвам как събрахте над 100 поста глупости. Май 3 почивни дни ви идват много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още