IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срив на Московската борса, централната банка повиши извънредно основната лихва

Борсовият измерител MICEX отстъпва с близо 8% в първата сесия за новия месец

09:30 | 03.03.14 г. 136
Срив на Московската борса, централната банка повиши извънредно основната лихва

Рязко поевтиняване на акциите бележи първите минути на търговията на борсата в Москва в понеделник. Основният бенчмарк MICEX се смъква с близо 8 на сто на фона на политическите проблеми в Украйна от последните дни.

Борсовият измерител отстъпва с 7,80% до 1 331,97 пункта към 11:20 часа местно време. Понижението е стимулирано от силното поевтиняване на акциите на енергийния гигант Газпром, които отстъпват с над 10 на сто.

Същевременно Руската централна банка повиши неочаквано основния си лихвен процент по кредитирането с 1,5 процентни пункта до 7 на сто. Основната причина е рязката загуба на позиции на рублата, която удари многогодишни дъна спрямо щатския долар и еврото в последните дни на февруари.

Институцията не спомена конфликта в Украйна в декларацията си, но заяви, че решението да покачи лихвата е насоченo към предотвратяване на "рисковете за инфлацията и финансовата стабилност, свързани с наскоро увеличеното нивото на волатилност на финансовите пазари".

В събота президентът на страната Владимир Путин поиска и спечели одобрението на парламента да изпрати войски в украинския полуостров Крим. Председателят на местния национален съвет за сигурност Андрей Парубий пък съобщи, че е била издадена заповед на външно министерство да потърси помощ от Великобритания и САЩ за гарантиране на сигурността на страната.

От Министерството на вътрешните работи на Украйна обявиха новото проруско ръководство на полуострова за "нелегално". По подобен начин бе определно и решението за регионален референдум.

Припомняме, че последното решение на Крим е за провеждане на национален референдум за бъдещия политически статут на полуострова на 30 март.

Повече по темата вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

103
rate up comment 1 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
да-я огледай как се е движил долара спрямо рублата последните два месеца:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
102
rate up comment 7 rate down comment 2
shpono
преди 10 години
А да, едната борса спада с 0,5% другата с 10 сигурно чукчито смята, че при втората са по добре нещата хаха.То бива руски мозък, ама то само водка между ушите. Виждам, че не сте осведомени, но хората ползват все по малко горива и белите държави сред които естествено раша не е, минават на алтернативи. Ама това са сложни теми за колхозни поданици съфнали от руските степи. Пък в подписка за закриване на завода, ще се подпишат много хора защото тия които работят там, са малко на фона на всички. Точно така хората се разписаха и против тръбата, ама то е много сложно да се сетиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
101
rate up comment 1 rate down comment 7
kalendar
преди 10 години
да-и аз това ти казвам. Тия неща като руски горива не ти трябват-давай напред с прогреса-качвай се на колелото:) Я погледни тая тема:)http://***.investor.bg/sasht/337/a/wall-street-otvaria-sys-spadove-zaradi-pritesneniiata-v-ukraina,167957/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
100
rate up comment 4 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 10 години
хаааахахаха...! немаше да коментирам, щото си ми под нивото, ама това за мръсното производство ме развесели доста, та ще ти пусна една идея:Я застани на площада и пусни една подписка за закриване на Нефтохима, да видиш какво ще ти се случи! Да не дойдат и тези от белодробното да те ритат, щото чакат кинти от там! хаха! Щото и миньорите *** от прахоляка под земята, ама я ходи да им затвориш мината, да видиш какво ще ти кажат!Мераклии за чист въздух много, ама хората нещо не щат да ядат въздух, морски! Нещо все по-малко мераклии се намират да цапат въздуха с производство и затова гледам, че много си осведомен колко българи са си били камшика за Англия! Сигурно заради чистия лондонски и манчестърски въздух!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
99
rate up comment 7 rate down comment 2
shpono
преди 10 години
Разбирамо е, че за вас чугунено дървените колхозници велосипеда е нещо лошо, а за белия свят е нещо хубавоКой ти говори за енонационална компания бе чукча :)). Аз ти казвам, че в подизпълнителите и в доставчиците няма нищо, ама нищо руско и това са фактите, а ти ми плещиш глупости хаха.Я кажи, как така на една велика световна икономика като тази на раша и спада борсата с 10 процента за часове и то само заради дрънкане :))). Олигарсите, включително и тия на *** никак няма да са доволни :))). .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
98
rate up comment 5 rate down comment 7
kalendar
преди 10 години
прав си-акъл трябва. Твоя си го забравил в пещерата от където са те извадили насила:)За недвижимите имоти факти имам-просто с това си вадя хляба вече достатъчно години и най-големите собственици в БГ са руснаци(това не е дали ти се иска друго-това е факт), при това от последните 10-15 години всичките.А понеже тая работа със суровините няма значение-гадните чукчи са създали втората по големина публична компания, която се занимава със нефт. И искам да ми дадеш пример с една голяма фирма(ЕДНА!!!), която да е еднонационална даже и в подизпълнителите си. А като казах, че потенциала ти е като на дънер...подозирам, че те надцених...типичен бургаски батка;) А ти ще минаваш ли на велосипед, не разбрах? Или ще търсиш някой да вкарва специално за теб горива от някъде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
97
rate up comment 8 rate down comment 2
shpono
преди 10 години
Еххб чукчи чукчи :).Ела общувай малко с руснаци, разходи се по прекрасните имоти които са си накупили, информирай се от ситуацията по недвижимите имоти и ще ти светне какво ти пиша, Както казах, то и акъл трябва :). Факти трябват не вървиш с "идея си нямам". Като спомена се сетих, че Горива рафинират навсякъде по света. Я вземи се информирай какви фирми работят в момента в нефтозавода в Бургас, от къде доставят оборудването, включително и 1600 тонния реактор и да видиш, колко от тях са руски и колко са от загнилия капитализъм :))). Или викаш, руснаците са *** чукчи и затова, там изринаха всичко руско, само името остана. После вземи врътни до онкото в Бургас и до белодробното да питаш хората там, дали се кефят от факта, че Русия е изнесла най мръсните си производства в България и то със знанието и съгласието на такива като теб. Чаткаш ли или да ти пиша по бавно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
96
rate up comment 2 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
ей...чакай че се сетих-я обяви един бойкот на горивото и тръгни с велосипед само:) Кво ще ги храниш тия....колхозни чугунени чукчи:)И не купувай нищо, за което се е ползвало гориво-дали за да се произведе или достави... Щото нали майната им на чукчите.Жената ходи често в Амстердам по работа(мен не ме привлича) и ми е казвала, че там много ползвали велосипеди-тъкмо и ти ще си в крак с това движение:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
95
rate up comment 1 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
Аз ти казах вече-смятам, че не си прав-просто запада искаше да мине метър с плащанията. *** му станаха грешни сметките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
94
rate up comment 2 rate down comment 8
kalendar
преди 10 години
Ми не знам, кой какво си мислиш, че е купил в България, но в недвижими имоти руснаците нямат равни. И първо и второ място смело мога да кажа, че е за тях. Говоря за корпоративни инвеститори, говоря и за частни такива. Докато където има англичани, не че не стават, но са далеч-далеч зад руснаците. Толкова за недвижимите имоти тук.А понеже си поредният *** с голяма уста и малко акъл-я ми напиши, къде съм казал, че Русия е велика? А ти като идеш до бензиностанцията да си напълниш резервоара се сети в чии джоб сипваш и от къде идва това гориво-не говоря даже само къде го копат, а и къде го рафинират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още