IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срив на Московската борса, централната банка повиши извънредно основната лихва

Борсовият измерител MICEX отстъпва с близо 8% в първата сесия за новия месец

09:30 | 03.03.14 г. 136
Срив на Московската борса, централната банка повиши извънредно основната лихва

Рязко поевтиняване на акциите бележи първите минути на търговията на борсата в Москва в понеделник. Основният бенчмарк MICEX се смъква с близо 8 на сто на фона на политическите проблеми в Украйна от последните дни.

Борсовият измерител отстъпва с 7,80% до 1 331,97 пункта към 11:20 часа местно време. Понижението е стимулирано от силното поевтиняване на акциите на енергийния гигант Газпром, които отстъпват с над 10 на сто.

Същевременно Руската централна банка повиши неочаквано основния си лихвен процент по кредитирането с 1,5 процентни пункта до 7 на сто. Основната причина е рязката загуба на позиции на рублата, която удари многогодишни дъна спрямо щатския долар и еврото в последните дни на февруари.

Институцията не спомена конфликта в Украйна в декларацията си, но заяви, че решението да покачи лихвата е насоченo към предотвратяване на "рисковете за инфлацията и финансовата стабилност, свързани с наскоро увеличеното нивото на волатилност на финансовите пазари".

В събота президентът на страната Владимир Путин поиска и спечели одобрението на парламента да изпрати войски в украинския полуостров Крим. Председателят на местния национален съвет за сигурност Андрей Парубий пък съобщи, че е била издадена заповед на външно министерство да потърси помощ от Великобритания и САЩ за гарантиране на сигурността на страната.

От Министерството на вътрешните работи на Украйна обявиха новото проруско ръководство на полуострова за "нелегално". По подобен начин бе определно и решението за регионален референдум.

Припомняме, че последното решение на Крим е за провеждане на национален референдум за бъдещия политически статут на полуострова на 30 март.

Повече по темата вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

93
rate up comment 7 rate down comment 1
shpono
преди 10 години
Пък, да сравняваш Либия и Ирак с Украйна е доста малоумно, дори за колхозен чугунен чукча.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
92
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 10 години
Я сега ми кажи - за къв нагнетяват напрежението като Украйна им беше ПОДАРЕНА на руснаците ? Имало бунтове - ами нали кат им омекнат капачките пак на руския щяха да се нахедрят да го е ? Руснаците избързаха - постъпиха глупаво с това дрънкане на желязо . Целта е ясна - Путин да става цар , *** но кой ша плаща цената ? Нали пак руснаците ? А за мнението ми за войните - това е така , аз никога не ги одобрявам освен за защита на суверенна територия . Те и САЩ си платиха де - 10 г дрънкаха пушкалата и на финала го налапаха - загубиха си статута на супер сила , в света вече никой не гледа на американците както през 90-те . Виж какво направиха Китай , Корея , Япония , Германия - просто станах супер богати докато други се дрънкат с пушкалата . Икономиката е съвременното супер оръжие !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
91
rate up comment 7 rate down comment 2
shpono
преди 10 години
Да, разбрахме, че си нямаш грам идея, нито за доходите, нито за реалната икономика, нито за "благосъстоянието" (обърни внимание на кавичките), на руснаците избягали от комунистическия рай и дошли в България, съответно нямаш идея и за болниците. И не е проблем, англичаните да изкупят България и то с пенсиите си, проблема е, че не са толкова глупави като рашъните, че да идват точно тук. Защото те могат да си позволят и на по хубави и скъпи места. Такива ли са ти фактите, че идея си нямаш хаха. Човека те пита ти какво руско ползваш в ежедневието си, че имаш неблагоразумието да наричаш тази държава велика, а ти и затова си нямаш идея. То понякога не става само с ядене, трябва и акъл, но като го нямаш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
90
rate up comment 5 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
да, страхотно сравнение-ние понеже сме интелигенти и не скачаме на бой гледай до къде се докарахме. А тогава да те питам-на това ли мнение беше, когато европейските войски влизаха в Либия, а американските в Ирак???? Да ти кажа-в момента Русия има много повече основания за тая интервенция, ако и на шпоното да му се иска друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
89
rate up comment 4 rate down comment 8
kalendar
преди 10 години
Представи си колко са богати тогава, щом имат по 100к да пръскат за нещо, което според теб не струва и наполовина. В София съм виждал ирландци и британци да се набутват с апартаменти, които в моят живот ще ги видя саморазрушили се:) А относно това за Москва и Русия-е и ЕС не е Лондон и Париж-ако не вярваш погледни през прозореца. А ако живееш за едните визи(които косвено вредят на икономиката ни)-ми браво. За руските болници грам идея си нямам, но предвид, че Сибир си е бая сериозен по мащаб, грам не ме учудва това. Аз не знам какво ближа, никой не ми е обявил начало на дежурството, ама това ти ниво...кво да ти кажа-зчучиш все едно има дънери, които имат по-голям потенциал от теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
88
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 10 години
И това ли ги прави велики ? Че могат да окупират една почти фалирала държава ? Щот нали знаеш как е в живота - този който е *** и няма какво да каже - скача на бой . Да го е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
87
rate up comment 8 rate down comment 1
shpono
преди 10 години
Да ти кажа, като човек живеещ на морето виждам какво купуват руснаците :)). Нещо което според теб струва 100 000 и те за толкова го купуват, но на практика не струва и на половината :)). Да не ти казвам колко руснаци ги купуват с кредити и как бягат от раша, сигурно защото там им е много яко. Да не ти казвам, че никой руснак от бедните села и градове и области в русия които са много много много нищо не са купили и нищо и няма да купят. В русия било по трудно да отида отколкото в англия ахахаха и това какво трябва да значи според теб ?!?!Че е лошо, че в ЕС нямаме визи и паспорти дори ли :))). По долу ти написах, москва не е русия, ама ти пак ми обясняваш за москва. Я ти като дежурния руско близец можеш ли да кажеш на кой принадлежат думите "Повече от 30 процента от руските болници нямат топла вода, 8 на сто - водопровод, а 9 процента канализация. и т.н.". Това в 21-ви век, айде сега кажи кой го е казал това кога къде :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
86
rate up comment 1 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
Ако говорим глобално-тия възпитаници, дето ти разправяш колко са зле и как нямат техника в болниците в момента си...да кажем отцепиха част от Украйна(може за малко, може за много-ще си покаже) и другите седят и гледат с пръст в уста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
85
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 10 години
Ти пак заби о лево - нали тез светли умове ни водеха ? Руски възпитаници да го е . Що сме деветата дупка на кавала ? п.п. Добре че на Тошо не му бяха промили мозъка от рано , а си беше селски хитрец и търсеше все келепира !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 0 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
Т.е. тия шамандури от ЮК не играят в играта щото те ни с ГЕ ни със сименс имат общо???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още