IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин даде съгласието си международни наблюдатели да пристигнат в Украйна

Русия се нуждае от Европа повече, отколкото Европа се нуждае от Русия, смята Дейвид Камерън

16:32 | 22.03.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Путин даде съгласието си международни наблюдатели да пристигнат в Украйна

Русия даде съгласието си международни наблюдатели да пристигнат в Украйна, след като западните държави изразиха недоволството си от разположените от Кремъл войски по границата на своите съседи, пише Bloomberg.

„Въпреки че разговорите относно наблюдателите с Русия бяха трудни, чрез тяхното присъствие може да се избегне последваща ескалация“, каза външният министър на Германия Франк Валтер Щайнмайер. Първоначално в мисията ще се включат 100 наблюдатели, а в последствие ще се увеличат с 400. Те ще бъдат разположени из цялата украинска територия, съобщи Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Мисията, която ще продължи шест месеца, ще се проведе с цел охлаждане на страстите между Русия и Запада в най-големия спор от края на Студената война. Вчера руският президент Владимир Путин подписа закона за ратифициране на договора за приемането на Крим. Същевременно властта в Украйна положи основите за присъединяването си към Европейския съюз (ЕС). В понеделник пък държавният глава на САЩ Барак Обама ще стартира визитата си в Европа.

„Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще продължи усилията за възстановяване на връзките и за търсене на съвместни решения на основните предизвикателства както политическите, така и свързаните със сигурността, пред които е изправена Европа“, сподели външният министър на Швейцария Дидие Буркхалтер. Той е и председател на 57-членната Организация, чиято дейност е насочена към предотвратяването на конфликти и опазването на човешките права.

Присъствието на руски войски близо до границата и протестите на проруски активисти в източната и южната част на Украйна повдигнаха съмнения, че Путин може да притисне още втората най-гъсто населена бившата съветска република. Европейските лидери предупредиха, че Русия може понесе още последствия, ако не спре това, което те наричат „дестабилизиращи действия“.

„Ако руските войски влязат в източна Украйна, това ще предизвика много по-сериозни последствия в много широк кръг икономически области“, каза министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън вчера след срещата на върха в Брюксел. „Става дума за ключови области като финанси, военното дело и енергетиката“, сподели още той, добавяйки, че „Русия се нуждае от Европа повече, отколкото Европа се нуждае от Русия“.

Лидерите на САЩ, ЕС, Китай, Япония и на други страни се срещат в Хага в понеделник, 24 март, а Барак Обама ще използва момента, за да се противопостави на руското нашествие в Крим.

Още по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
Тоя Дейвид Камерън май наистина вярва че света продължава да се върти около Англия! :D :D Иска му се ама му е много незначителна Английката му! По малка от Московската околия! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
разликата е, че *** ти говори за цяла Великобритания, а ти говориш за един от многото им градове и за един площад... Монтгомъри(който е англичанин) май беше писал-урок по военна стратегия:1. Никога не марширувай към Москва; 2. Никога не води наземна война в Индокитай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
koko140
преди 10 години
До Орк1 (една) е достатъчна.Сатана се нарича.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
hellwitch
преди 10 години
Същото се отнася и за Кремъл и Москва. Англия също има ядрен арсенал и балистични ракети
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Ха така :) Путин е велик :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още