IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългът на Украйна към Русия набъбва

Временната власт в Киев обвинява Москва в "икономическа агресия"

13:48 | 05.04.14 г. 5
Дългът на Украйна към Русия набъбва

Украйна трябва да възстанови на Русия 11,4 милиарда долара, заяви днес президентът на Газпром Алексей Милер, цитиран от Франс прес.

Парите са платени в аванс от Москва за престоя на Черноморския флот в Севастопол, допълни Милер, който говори пред руски държавни телевизии.

Колосалната сума се получава заради отмяната на отстъпката от цената на природния газ за Украйна, която беше заложена в Споразумението от Харков от 2010 г. С въпросното споразумение се удължи до 2017 г. престоя на руския Черноморски флот в Севастопол, съобщава БТА.

Тази седмица Москва денонсира спогодбата и Украйна трябва да възстанови приспаднатата сума, посочва Милер.

Според него Русия фактически е плащала "в аванс", за да държи и занапред Черноморския си флот в Украйна, значи "сумата 11,4 милиарда долара представлява натрупан от Украйна дълг към Руската федерация".

Тази седмица Русия обяви, че анулира споразумението от Харков. Според руската страна вече няма никакви основания действието му да продължава, тъй като Крим и град Севастопол - основната база на Черноморския флот, "вече са неразделна част от Руската федерация и върху тях се разпростира нейният суверенитет". 

Украйна трябва занапред да плаща руския газ по 485 долара за 1000 куб. метра. "Газпром" заяви, че разчита да получи незабавно 2,2 милиарда за неотдавнашните доставки, допълва АФП.

Русия още не е получила нито един долар за газа, доставен на Украйна през март, допълва Милер. Киев не е изпълнил и задълженията си по руския заем от 3 милиарда долара, предоставен миналия декември.

Милер посочва още, че няма яснота кога ще започнат плащанията за доставките през март.

Шефът на Газпром постави под въпрос и физическата възможност и законността на евентуални реверсивни доставки за Украйна от Европейския съюз, при положение, че суровината е доставена от „Газпром“, съобщава БНР.

Украинският министър на енергетиката Юри Продан междувременно  заяви, че Киев все още води преговори с руската страна за намаляване цената на природния газ. Ако преговорите се провалят, Украйна ще се обърне към международния арбитражен съд, подчерта Продан.

Министърът увери, че страната няма да отнема от транзитния природен газ за Европа, ако Русия и спре доставките на синьо гориво.

Москва увеличи почти двойно цената на синьото гориво за Украйна - ход, който според Киев е изцяло политически мотивиран. По-рано днес украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че не приема увеличението на цената и обвини Москва в "икономическа агресия."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Както е тръгнало, България може да си реши скоро демографския срив!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 8
Stone_Kold
преди 10 години
Няма как да граничиш с руснаците и та молиш сащ за помощ защото ако не си с руснаците ставаш буфер между кръвожадността на сащ за руските ресурси и исконното право на руснаците да се защитават от терористичните действия на сащ...как не го разбраха това украйнците?политичите им ще вземат милиардите ужким помощи след което ще накупят имоти насам натам ще си напълнят банковите си сметки и ще пожелаят на украйнците успех на следващите избори да не са толко найвни....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 17
Stone_Kold
преди 10 години
ДА ВИ Е 4ЕСТИТО новото време..нали искате сащ,нато,ес на ви го
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още