IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tурчинов заговори за референдум за целостта на Украйна

Властта в Киев дава сигнали за отстъпки, след като бунтовете в източната част на страната се разрастват

17:31 | 14.04.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	След референдума в Крим допитване може да се проведе и в цяла Украйна. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

След референдума в Крим допитване може да се проведе и в цяла Украйна. Снимка: Ройтерс

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов направи мирно предложение на проруските милиции в източната част на страната. След като в неделя Турчинов заплаши наречените от него сепаратисти с военна акция, в понеделник той смекчи тона и заговори за провеждане на референдум за целостта на Украйна.

Подобен референдум за независимостта от централното правителство в Киев е ключово изискване на въоръжените групи, които атакуваха и превзеха правителствени сгради в няколко града в източната част на страната. Москва призовава за конституционна поправка в Украйна в полза на една федеративна система, която в дългосрочен план трябва да доведе, особено в източните райони, до по-голяма автономия. Там по-голямата част от населението е с руски корени, а и икономическите отношения с Москва са близки, отбелязва Ройтерс. 

Турчинов обяви днес при среща с председателя на парламента, че ако Върховната Рада вземе решение за провеждане на референдум, това може да се случи заедно с президентските избори на 25-и май.

„Не сме против това да се проведе референдум. Още повече, че съм убеден, че повечето украинци ще се изкажат в полза на запазване на целостта на Украйна“, коментира Турчинов. „Убеден съм, че днес украинците са готови да дадат отпор на агресора, който посяга върху нашата териториална цялост“, допълни той.

Украинският президент за първи път споменава възможността за провеждането на общонароден референдум за целостта на Украйна. До момента за подобен вот призовават само отделни области, които, подобно на Крим, поискаха да се отцепят от Украйна.

Върховната Рада може да разгледа въпроса за провеждане на референдум за целостта на Украйна като една от мерките за стабилизиране на ситуацията в страната, обясни от своя страна министърът на правосъдието Павел Петренко. Този въпрос обаче трябва да се реши от депутатите в парламента, тъй като референдумът може да се проведе след решение на Върховната Рада, допълни той.

Заложеният от Турчинов ултиматум към проруските бунтовници в източната част на Украйна изтече в понеделник сутринта. Бунтовниците трябваше да предадат оръжие и да напуснат окупираните от тях сгради. В противен случай президентът ги заплаши с мащабна "операция за борба с тероризма". Турчинов бе обещал да прогони бунтовниците след неуспешен опит за щурмуване от страна на украинските сили за сигурност в Славянск, където през почивните дни се стигна до размирици. При него бе убит офицер, а други петима бяха ранени. В понеделник сутрин обаче той реши да не предприема нищо засега. В Славянск днес ситуацията е спокойна, въпреки че някои магазини останаха затворени, предава Ройтерс.

Междувременно изглежда, че бунтовете се разпространяват. На 80 километра на юг от Славянск, в град Горловка проруски бунтовници са окупирали в понеделник полицейски участък. Местните медии съобщават, че сградата е била подпалена с коктейли Молотов.

По този начин източната част на страната, където сваленият от власт президент Виктор Янукович и неговото правителство се радваха на силна подкрепа, все повече се превръща в проблем за новото правителство в Киев. По-голямата част от хората тук говорят руски като майчин език. Те се страхуват, че те ще бъдат на страната на губещите, ако Украйна се обърне към Запада. След няколко седмици, в които протестите се ограничиха до окупацията на няколко административни сгради в три града, сега подкрепата за проруските настроения изглежда се разраства във все повече градове, пише и Wall Street Journal.

Украйна и представители на западните държави заявиха междувременно, чe в размириците в източната част на Украйна през уикенда са били ангажирани и руски войници. Много е вероятно наличието на добре оборудвани въоръжени руски специални части в необозначени униформи, твърди Киев. Същото се е случило и в Крим малко преди гласуването на референдума, с който бе взето решение за независимостта на полуострова. Русия, която анексира Крим през април, отрече всякакво участие в събитията.

И германското правителство вижда много признаци на активна подкрепа от Москва на проруските сили. „Трудно е да си представим, че става дума за спонтанно формирани сили за самоотбрана", каза заместник-говорителят на правителството Кристине Вирц. За подобен сценарий говорели и еднообразието във външния вид и дрехите на сепаратистите. „Кабинетът е загрижен за влошаването на ситуацията“, казва Вирц.

Тя повтори искането на Германия Русия да премести своите войски от украинската граница и да намали цената на газа за Киев. Въпреки това настоящото развитие все още не задейства третия етап на санкции. „Сега трябва да изчакаме срещата на външните министри в следобедните часове и срещата на четирите сили в четвъртък", казва Вирц.

Междувременно също в понеделник руският външен министър Сергей Лавров заяви, че страната му няма войски в Украйна. "Русия има интерес от цялостна, единна, приятелска за нас Украйна, в която всички граждани да съществуват спокойно, да използват правата си, да имат възможност спокойно да общуват (. . .), да няма хора второ качество, принудени всекидневно да изслушват обиди, сега унижения от неонацистите", каза той.

„В Украйна няма агенти на руското Главно разузнавателно управление и на Федералната служба за сигурност, както заявиха пред мен държавният секретар на САЩ Джон Кери и украинският му колега Андрий Дешчица“, твърди Лавров.

Киев "незнайно защо" не представял пред Москва арестуваните според Кери и Дешчица агенти. "Ето, сега казват, че ако има четиристранна среща, там ще представят всичко. Значи им трябва скандал на срещата, значи имат там някакви си насъбрани отнейде квазифакти. Щом имате факти, представяйте ги без притеснения. Щом ви притеснява да ги представите, значи нямате факти", заяви Лавров. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 10 години
Наблюдавайки промените в обстановката, въпросът на референдума ще бъде: "Да се разпадне ли Украина или да?" Опит с разпадането имат всички държави в региона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 10 години
нека има референдум може акълъ да им е дошъл и украйнците искат да са пак в СССР ина4е са обре4ени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 10 години
Инвестор Вие да не сте полудели. Турчинов предлага да се проведе общ референдум, в цяла Украйна за това дали искат да е федерална държава или унитарна.При 30 000 000 украинци и 9 милиона руснаци, какъв ще е изхода? Само *** не може да отговори. Никой не говори за референдум от типа, ама вие в Донецка област искате ли да сте в Русия? Но даже и в Донецка област руснаците са малцинство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още