IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ExxonMobil и Роснефт си стиснаха ръцете за добив на петрол в Арктика и Сибир

Санкциите на Запада срещу мен имат теоретичен характер, посочи президентът на Роснефт Игор Сечин

12:31 | 24.05.14 г.
ExxonMobil и Роснефт си стиснаха ръцете за добив на петрол в Арктика и Сибир

Базираният в американския щат Тексас петролен гигант ExxonMobil и руската държавна петролна компания Роснефт постигнаха споразумение въпреки продължаващото политическо напрежение по оста Вашингтон-Москва, предава International Business Times.

Пактът за партньорство бе подписан по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург – събитие, пропуснато от голяма част от американския бизнес поради призива на Държавния департамент на САЩ за бойкот. Споразумението е във връзка със съвместен проект за петролни сондажи в Арктика и Сибир, както и за втечняване на природен газ за износ в Далечния изток според изявление от Роснефт.

Договорът не е първият за ExxonMobil що се касае до пазара в Русия. Компанията инвестира във федерацията в рамките на серия от съвместни предприятия с Роснефт. Двете дружества вече добиват петрол в руския далечен изток, като по-късно тази година планират и сондажи в Карско море.

Ръководителят на Роснефт Игор Сечин е един от официалните руски лица, на който бяха наложени в последните седмици санкции от западните сили. Ограниченията включват забрана за пътуване до САЩ и замразяване на всички притежавани активи в Щатите. Въпреки това Сечин посочи, че все още няма сметки или имущество на американска територия.

По думите му санкциите "имат теоретичен характер, лично за мен. Ние ще продължим да работим и това не оказва влияние на работата ни с американските партньори. Ние ценим сътрудничеството", посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още