IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите на Запада не засегнаха печалбата на Сбербанк

Най-големият руски кредитор оповести минимално отстъпление за периода януари-август

13:55 | 05.09.14 г.
Санкциите на Запада не засегнаха печалбата на Сбербанк

Най-големият кредитор в Русия Сбербанк оповести лек спад на нетната печалба за периода януари-август въпреки санкциите на Запада срещу Русия, предава WBP Online. Междувременно банката е заделила повече провизии за лоши заеми.

Държавният заемодател отбеляза, че нетната му печалба за отчетния период е спаднала с 0,5% до 252,6 млрд. рубли (над 5,2 млрд. евро) в сравнение с година по-рано поради счетоводни промени.

Банката също така заяви, че корпоративните заеми са нараснали с 12% от началото на годината, а кредитите на дребно – с 16%.

Сбербанк е една от петте руски банки, които имат значителна експозиция в банковия сектор на еврозоната и които попаднаха под санкциите на Европейския съюз (ЕС). Мерките на Брюксел ги ограничават от набиране на собствен капитал и дълг за период, по-дълъг от 90 дни на европейския пазар.

ЕС очаква да постигне споразумение за нови икономически санкции срещу Русия в петък, но политиците вероятно ще изчакат преди прилагането им, за да дадат на Москва време за евентуална реакция във връзка със ситуацията в Украйна.

Предишните санкции на ЕС, които ограничиха достъпа на руските банки до чуждестранен капитал, изглежда принудиха руските компании да се обърнат към вътрешните кредитори за заеми. В тази връзка Централната банка на Русия изрази готовността си да влее повече капитал в местни кредитори през юли.

Въпреки това Сбербанк разшири повече от два пъти провизиите си за лоши заеми за 189,2 млрд. рубли в сравнение с 74,1 млрд. рубли преди една година. Този предпазлив подход се дължи на несигурната икономическа среда и задаващата се рецесия в Русия.

Нетната печалба от лихви скочи с 22,5%, докато нетната печалба от такси и комисиони се покачи с 22,4% през отчетния период. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още