IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ предупреди четири гръцки банки относно управлението на ликвидността им

Според Kathimerini банките са били посъветвани да не влагат средства в активи, които не могат да се използват като обезпечение за финансиране

16:46 | 23.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ предупреди четири гръцки банки относно управлението на ликвидността им

На фона на предстоящите ключови парламентарни избори в Гърция в неделя Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди, че четири от най-големите кредитори на страната трябва да отделят специално внимание на управлението на ликвидността, посочи вестник Kathimerini.

Изданието съобщи, че базираната във Франкфурт институция е призовала банките да не влагат ликвидност в активи, които не могат да се използват като обезпечение за финансиране от страна на централната банка. Според очакванията подобно нещо би могло да ограничи покупките на краткосрочни държавни ценни книжа (ДЦК).

Предупреждението последва засиленото изтегляне на депозити през последните седмици, след като крайнолявата партия СИРИЗА, която според мнозина ще спечели изборите в неделя, обеща да увеличи емитирането на ДЦК в опит да задоволи нуждите за финансиране, които ще възникнат с оглед на замразената международна помощ за Атина.

Според източници на Kathimerini четири от големи банки в страната имат таван за покупка на максимум 3 млрд. евро под формата на държавни облигации, които те могат да използват като обезпечение за набиране на средства от ЕЦБ.

Междувременно ново проучване на общественото мнение показа, че СИРИЗА, водена от 40-годишния Алексис Ципрас, покачва преднината си пред дясноцентристката партия "Нова демокрация". Ако публичните допитвания се окажат верни, СИРИЗА най-вероятно ще съумее да сформира самостоятелно правителство. Това ще даде на радикалната партия мандат да реализира пълния набор от мерки, които включват и излизането от еврозоната и прекратяване на отношенията с "тройката" кредитори – Международният валутен фонд, ЕЦБ и Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още