IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението за край на огъня в Украйна засега се спазва

Очаква се броят на наблюдателите от ОССЕ да бъде увеличен на 350 души

18:03 | 15.02.15 г. 16
Автор - снимка
Създател
Споразумението за край на огъня в Украйна засега се спазва

Примирието в Източна Украйна се спазва с някои изключения в Дебалцево и град Луганск, заяви на пресконференция ръководителят на мисията на ОССЕ в Украйна Ертугрул Апакан, цитиран от БНР.

Според организацията наблюдателите им не са били допуснати в град Дебалцево. Там сепаратистите са обградили няколко хиляди правителствени войници. Според украинския външен министър Павел Климкин мисията на ОССЕ е единственият механизъм за контрол на режима за прекратяване на огъня и недопускането й представлява нарушение на Минското споразумение.

Очаква се броят на наблюдателите в Донбас да бъде увеличен на 350 души. Те ще наблюдават дали се спазва примирието и с безпилотни самолети и спътникови технологии.

Говорителят на украинската армия Андрий Лисенко заяви, че ситуацията в Донецка и Луганска област е с тенденция към стабилизиране. След като примирието е влязло в сила, се наблюдава занижена бойна активност, подчерта Лисенко.

Той добави, че преди полунощ са загинали девет военни и 39 са ранени.

След полунощ артилерийският и ракетен обстрел в Донецк е спрял внезапно и прекратяването на огъня в Източна Украйна изглежда се спазва. Двама души  са загинали, след като влезе в сила прекратяването на огъня в Донбас, съобщи губернаторът на Луганска област Генадий Москал. Възрастна двойка е загинала, след като снаряд попаднал в дома им  минути след началото на примирието.

Главнокомнадващият силите на самопровъзгласилата се Донецка народна република Едуард Басурин заяви, че въпреки примирието бунтовниците имат право да стрелят по град Дебалцево, защото е тяхна територия.

„Украйна нарушава режима на прекратяване на огъня и продължават да загиват мирни жители на Донецката народна република. Подразделенията на въоръжените сили на ДНР са принудени да откриват избирателен огън при провокации от страна на киевски националисти и диверсанти“, твърди той.

Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков призова точките в споразумението да се спазват "безусловно".

Споразумението за прекратяване на огъня между силите на Киев и проруските бунтовници е първият етап от мирния план, който трябва да сложи край на конфликта в Източна Украйна. Заповедта за спиране на огъня от украинска страна беше дадена от президента Петро Порошенко. На заседанието на Генералния щаб, облеченият във военна униформа

Порошенко изрази опасения, че бунтовниците ще използват напрегнатата ситуация около Дебалцево, за да провалят примирието.

Споразумението от Минск предвижда изтеглянето на "всички тежки оръжия на двете страни", за да се установи буферна зона широка от 50 км до 140 км. Изтеглянето им трябва да започне максимум два дни след прекратяването на огъня и да завърши след 14 дни.

Текстът предвижда също изтеглянето на всички чужди въоръжени групи, военно оборудване и наемници от украинска територия под наблюдението на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. В документа е заложено освобождаването на всички затворници и заложници, задържани от началото на конфликта през април. Предвижда се да бъде обявена амнистия за всички бойци, участвали в конфликта. Украйна трябва да възстанови функционирането на банковата си система в районите в конфликт.

Отговорността за контрола на границата принадлежи изцяло на украинските сили в "цялата зона на конфликт" след организирането на местни избори. Текстът предвижда и нова украинска конституция до края на 2015 г. при децентрализиране на районите на Донецк и Луганск, след споразумение с представителите на тези зони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 9 години
До края на този месец когато МВФ трябва да вземе окончателно решение за отпускане на кредит на Украйна то последната ще спазва с неимоверни усилия премиерието , след което войната ще се разгори с нова сила и вероятно следващите мирни преговори ще бъдат за капитулацията на Киев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
Opalqnkaaa
преди 9 години
http://openukraine.org/en/about/partners
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
stefan-L
преди 9 години
Да ще ни освободят от еврогеиското робство ! А ти емигрирай докато е време американецо!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
е следвашия път ше им искаме на неправителствените организации касова бележка плюс от ей такива като теяhttp://en.wikipedia.org/wiki/Private_military_companyиначе няма да кандисате .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 7
varna333
преди 9 години
Обама не е издал заповед за примирие ! Така че примирие няма да има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
nocalled
преди 9 години
този дето го цитираш какво е казал /а между другото се чудя ти откъде си го научил/ сигурно е некой много голЕм, че той да казва, кой ще кара влака. а аз ги мислех гологлавците за ефтино пушечно месо в тая война и маша на как се казваше ...оня, маймуноафриканеца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 3
real_world
преди 9 години
Разбира се, че правителството на САЩ не финансира директно десният сектор. Дмитрий Ярош е ръководителят на десен сектор а не Олег Ляшко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 14
LeutenantScheisskopf
преди 9 години
Ама защо мене ме коментираш бре пич, дай ми едно доказателство, че амитата финансират нещо в Украйна? Черно на бяло пич! Така лари-фари и баба ми може да говори. Тук що годе форум става. Има хора сериозни хора, не като в медиапул, като си му свърши работния ден на админа и става клозет. Написах вече, за тези, които стават лични. Остави личностните нападките, не ме ругай и аз няма и ми докажи твърденията си. Това е форум. Не място за решаване на семейни и личностни проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 5
eng.Garin
преди 9 години
Виктория Нюланд: САЩ са вложили около 5 милиарда долара в Украйна от 1991 година, откогато тя отново стана независима държава след разпада на Съветския съюз. Парите са изразходени за подкрепа на стремежа на украинския народ, искащ да има силно, демократично правителство, което да защитава неговите интереси! Да ти го "преведа" ли или сам се сещаш , как се става демократичен на площад, стихийно и необуздано, в снайперистка среда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още