IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефчович: ЕС е готов да премахне санкциите спрямо Русия

Конфликтът в Украйна принуди ЕС да ускори процеса по създаване на Европейски енергиен съюз, посочи зам.-председателят на ЕК

09:47 | 16.02.15 г. 6
Шефчович: ЕС е готов да премахне санкциите спрямо Русия

Европейските страни са готови за частично или пълно премахване на икономическите санкции спрямо Русия, ако разполагат с доказателство, че Москва полага всички усилия за мирно уреждане на ситуацията в Украйна. Такова становище изрази заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович, предава "Росбалт", позовавайки се на ТАСС.

По думите на Шефчович докато Русия все пак не се опита да действа по мирен начин, е необходимо да се поддържат икономически санкции, които са единственият инструмент на влияние. Примирието заместник-председателят на ЕК счита за "изключително крехко".

Марош Шефчович не е съгласен с идеята Европейският съюз (ЕС) да предостави оръжия на Украйна. Той е убеден, че това ще доведе до същите стъпки от страна на бунтовническите сили, което ще доведе до надпревара във въоръжаването в Донбас, а оттам до повече смърт и разрушения.

"Конфликтът в югоизточната част на Украйна принуди държавите членки да ускорят диверсификацията на източниците на природни енергийни ресурси и на процеса по създаване на Европейски енергиен съюз", изтъкна още заместник-председателят на ЕК.

"ЕС е изключително уморен всяко лято да се притеснява за това каква ще бъде ситуацията с енергийните доставки през предстоящата зима.. Въпросите по енергийната сигурност се контролират от основните политически лидери", отбеляза Шефчович.

Според него проектът за създаване на Европейски енергиен съюз ще бъде подкрепен от Европейския съвет през следващия месец.

"Европейският съюз ще осигури енергия за енергийната сигурност на ЕС", каза словашкият дипломат. "Създаването ѝ ще означава прилагането на планове за изграждането на единен европейски енергиен пазар, както и премахването на съществуващите технически и административни пречки", добави той.

Като възможен алтернативен доставчик на газ заместник-председателят на ЕК разглежда Азербайджан. Той добави, че вече е започна работата по проекта "Южен газов коридор". По този маршрут газ за Европа ще бъде доставян от Каспийския регион.

"Това е единственият проект, който ни гарантира газови доставки от нов източник. Разходите по проекта се оценяват на 45 млрд. евро", каза Шефчович.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
stefan-L
преди 9 години
Ще се сетите от къде изгрява слънцето господа евро-***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Май намирисва на Южен поток развръзка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
dakl
преди 9 години
Удивително е как с лекота в ЕС разчитат на газ от Азербайджан и забравят че там от години тлее Карабахкският въоръжен конфликт и че ако не друг то Големият им задокеански брат всеки момент може да го подпали отново!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
nocalled
преди 9 години
ес да помисли и за мерки ако маймуноамериканеца и uk - протежето им в ес опитат да провокират наново военните действия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 7
Боян
преди 9 години
Те са готови да премахнат санкциите веднага естествено, защото разбраха че ЕС е единствения губещ от тези санкции и на Руския пазар на мястото на Европейските стоки се настаняват други стоки на производители от Турция, Азия и даже Южна Америка. Не се и сещат, че санкциите започнаха след анексирането на Крим, Европейските политици просто действат ужасно глупаво когато се касае за Русия. Не осъзнават, че Европа се нуждае много повече от Русия отколкото Русия от Европа, но за съжаление ще е късно вече когато започнат да се държат с Русия като с равноправен партньор, а не като с нас да си правят каквото си поискат и им е удобно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 9
Бате Пешо
преди 9 години
Няма къде да ходите мамини гугутки.Порна ли ви Путин пак ха ха ха ха ха.И тоя да запомни от мен.Русия трябва да бъде приета в ЕС веднага.ЕС трябва веднъж завинаги да изгони пиндостанците от Европа и да ги натика в гъзъ на географията.САЩ са чума изверги *** убийци и крадци.Всичкото зло от там идва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още