IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Де Гиндос: Гърция трябва да изплати изцяло дълга си

Френският министър на икономиката Сапин допуска намаляване на изискването на първичен бюджетен излишък за Гърция, което е сред исканията на Сириза

16:49 | 17.02.15 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

"Страните от еврозоната поставиха (пред Гърция, б. ред.) редица условия, които не могат да бъдат нарушени. Те включват пълно изплащане на гръцкия дълг", заяви във вторник испанският министър на икономиката Луис Де Гиндос, цитиран от WBP online.

„Това, което гръцкото правителство трябва да направи, е да заяви ясно какво иска да направи и какво е подготвено да направи, и има редица условия, които не могат да бъдат нарушени... дългът трябва да бъде изплатен изцяло“, заяви пред репортери Де Гиндос преди срещата на финансовите министри от еврозоната.

Той заяви, че има „важно отстояние“ между позицията на гръцкото правителство и тази на кредиторите. Испанският министър отрече на Гърция да е поставян ултиматум.

„Топката е в полето на гръцкото правителство... Логично, ние ще се опитаме да избегнем провал. Испания има конструктивно отношение в рамките на правилата“, добави той.

Министърът на финансите на Франция Мишел Сапен обаче изказа малко по-различно мнение. Според него е постигнато „принципно“ съгласие по някои въпроси, най-вече за удължаването на спасителния план. Сапин добави, че е готов да се съгласи на по-нисък бюджетен излишък за страната.

Изказването на френския финансов министър дойде като положителен сигнал за затъналата в дългове страна, успокоявайки я, че тя няма да изпадне във фалит.

„Става дума за проблем на избиране на правилните думи, но законният инструмент не може да бъде нещо друго освен удължение на програмата“, заяви Сапен пред журналисти във вторник.

„Това, което гръцкият финансов министър Янис Варуфакис ни каза, е, доколкото разбрах, че той принципно се съгласява с удължението на програмата“, допълни той.

Сапен допълни, че страната може да запази първичния бюджетен излишък до 1,5% от брутния си вътрешен продукт, но не и на по-ниско ниво, докато продължи удължението на програмата. „Всички сме съгласни с това: може да имате 1,5% първичен бюджетен излишък, не можете да правите нищо, което да влоши този излишък“, твърди той.

По-нисък бюджетен излишък от сега заложения в споразумението с т.нар. Тройка кредитори е едно от ключовите искания на правителството на СИРИЗА.

Всичко по темата четете тук!

Още видеа можете да гледате на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 3
karadjata
преди 9 години
Да ще го изплати и то целия дълг.....ама в драхми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 10
Сините камъни
преди 9 години
Писна ми! Кой им иска заемите!Всяка държава да си има централна банка, която да се подчинява на държавата си и край!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
аз ги ползвам за барометър с тяхните амализи, като правиш точно обратното и се получава няма маитап .... Ама верно политика само за САЩа и ЕС, че са страшни и Русия, че са пропадняци други държави за тях не съществуват ... :))така са им наредили "от горе"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 8
kane
преди 9 години
инвестора не само новинарства, а и пропагандира - разбира се това не е само икомически, но и политически сайтно във фшафизъма е тъй
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
ей глей кви новини от BRICSPOSTChinas Xinjiang-Russia trade rose 374% in 2014 http://thebricspost.com/chinas-xinjiang-russia-trade-rose-374-in-2014/#.VOOGUixup8IBrazil to expand share in Chinas iron ore imports http://thebricspost.com/brazil-to-expand-share-in-chinas-iron-ore-imports/#.VOOHJCxup8Iама тея нещастници в инвестора Русия и Гърция са пропадняци. начело с *** им преписвачи. И племето тука грачи като глутница *** без да гледа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 11
michaelis
преди 9 години
като отворим тая куха страница и само тва виждам от една година1.WallStreet продължи на горе2. Русия е агресор и пропадняци3. Гърция тряя си върне дълга4. България взима нови дългове и цените на имотите се увеличавалией тва виждам от майна си райна те тея друго няма там за тях на главната страница
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
kane
преди 9 години
да!Не е нужно чак до Венецуела да ходим, за да видим социализмаВ Хърватия например държавата е опростила на 60 000 от най-бедните си граждани всички дългове към държавата. Браво! Докато дълговете на бедните се опрощават и примката трябва да се отпуска около врата им, данъците в/у богатите трябва да се утежняват и примката да им се затяга и да ги задушава, да озаптява алчната им същност и възпира намесата им в живота на съгражданите имСъщо така папата е отворил безплатни бани за бездомните във Ватикана и на всеки 2 седмици ще им се осигурява безплатен берберин Нека българския патриарх се поучи и държавата взаимства и българисте поумнеят като се гледат добрите примери, а не лошите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
Гошо тва вече за 100тен път го виждаме, че Гърция тряяло да плати дълга си ... Нямате ли някви други източници за новини ?? Едно и също дъвчете тука аре малко сменете плочата дайте нешо за тея Филипини нещо за Катар, там централна Африка нема никой бате освен Либия разбира се щото имало "ISIS" разцъкайте малко из Латинска Америка там не живее само "Мадуро"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още