IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франсоа Оланд окачестви като „добър компромис“ споразумението с Гърция

По думите на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис преговорите са показали, че изборите могат да донесат промяна в Европа

13:42 | 21.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Франсоа Оланд окачестви като „добър компромис“ споразумението с Гърция

Френският президент Франсоа Оланд окачестви като „добър компромис“ споразумението, постигнато на срещата на Еврогрупата в Брюксел, за удължаване на спасителната програма за Гърция с четири месеца. Чрез постигната сделка бе избегната опасността от излизане на страната от еврозоната, предава AFP, цитирана от БТА.

„За Гърция и Европа бе намерен един добър компромис“, каза Оланд. Той добави, че по въпроса за Гърция е било намерено добро решение.

„Доброто решение бе да удължим финансирането, позволявайки на Гърция да си осигури преход и да може да спази своите ангажименти. Доброто решение бе също да й дадем време, за да предприеме реформи и да бъде зачетен изборът на гръцките гласоподователи“, допълни френският президент.

В рамките на споразумението до понеделник, 23 февруари, Атина трябва да представи пълен списък с мерки за реформи, които възнамерява да предприеме, и които ще бъдат обсъдени и одобрени от нейните кредитори – Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. Снощното споразумение изглежда донесе известно облекчение на инвеститорите, посочва AP.

От своя страна германският финансов министър Волфганг Шойбле, заяви, че тече процес на изграждане на доверие с Атинa, предава Ройтерс. Той изтъкна, че Гърция няма да получи никакви плащания, докато не бъде уреден докрай въпросът за помощната й програма.

По думите на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис преговорите са показали, че изборите могат да донесат промяна в Европа. Той заяви, че е предотвратил „рецесивните мерки“ и че правителството все още се надява да увеличи минималната заплата и да върне на работните им места някои държавни служители.

Шойбле обаче не е единственият, който иска да се увери, че обещанията, дадени от Атина, ще бъдат спазени. Финансовите министри и на други държави от еврозоната настояват за повече гаранции, че Гърция ще изпълни строгите условия за бюджетна дисциплина и икономически реформи.

Европейската централна банка (ЕЦБ) пък е готова да започне отново да приема гръцки облигации като гаранция за рефинансиране на гръцките банки. Това заявиха източници от финансовата институция, след като бе постигнато споразумение за удължаване с четири месеца на спасителната програма за Гърция, предава агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

Според същите източници ЕЦБ преценява, че след това споразумение, на Гърция няма да бъдат налагани ограничения върху движението на капитали.

ЕЦБ оценява като „позитивен факт“ 10-те млрд. евро, отпуснати за рефинансиране на гръцките банки от гръцкия фонд за финансова стабилност, въпреки че те са достатъчно капитализирани.

Всичко по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
"Финансовите министри и на други държави от еврозоната настояват за повече гаранции, че Гърция ще изпълни строгите условия за бюджетна дисциплина.."Е досегашните гаранции не им ли стигат :))))Не им ли беше заявено , че няма повече икономии - да не говорим за строги . Явно говорят на различни езици , но продължават със сериозния напредък в преговорите . Пълен фарс .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още